Kvásková ciabatta

Autor receptu: siisa

Tento recept som našla na stránke talianskeho kuchára. Je to originálny recept na kváskovú taliansku ciabattu.

Postup

  1. Pečenie si rozložíme do dvoch dní. Prvý deň ráno si prikŕmime pšeničný kvások. Do misy si dáme 2 PL pšeničného kvásku a pridáme 125 g pšeničnej hladkej múky a 125 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame do hladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme vykvasiť.
  2. Keď nám kvások vykvasí, zamiesime cesto podľa receptu. Miesiť môžeme ručne, alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom ostatné ingrediencie okrem soli. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 10 minút. Potom ho pomocou varechy v mise trochu dotvarujeme na bochník. Misu uzavrieme igelitom a necháme odpočívať pri izbovej teplote pol hodiny. Po pol hodine pridáme soľ a opäť premiesime. Necháme odpočívať 2 hodiny pri izbovej teplote.
  3. Po dvoch hodinách cesto na doske prepracujeme rukou tak, že z kraja zoberieme, natiahneme do strany a založíme do stredu. Podľa potreby do neho ešte zapracujeme múku. Cesto by malo byť mäkké, ale nesmie sa nám do strán rozlievať. Takto prepracované cesto vytvarujeme na bochník a dáme do misy. Misu dáme do igelitovej tašky, uzavrieme a dáme na noc do chladničky.
  4. Ráno cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami ho ponaťahujeme do tvaru obdĺžnika. Na hrúbku 3 cm. Dávame si pozor, aby sme už do cesta múku nezapracovali. Vytvarujeme z neho ciabatty buď v tvare bagety, alebo v tvare bochníkov štvorcových či obdĺžnikových. Aké sa nám páčia. Preložíme ich na plech, na ktorý sme dali papier na pečenie. Celý plech dáme do veľkej igelitovej tašky a necháme kysnúť. Dávame pozor, aby nám cesto neprekyslo. Skúsime palcom potlačiť a ak sa nám cesto hneď vráti späť, necháme kysnúť. Ak sa vracia lenivo, pripravíme si rúru na pečenie a hneď potom dáme piecť.
  5. Rúru si predhrejeme na 230°C . Vložíme plech na spodok rúry, do ktorého budeme liať vodu. Ak máme ciabatty nakysnuté, vložíme ich do rúry s plechom na strednú mriežku. Hneď potom nalejeme 100 ml vody do spodného plechu a rúru rýchlo zatvoríme. Pečieme 10 minút. Potom spodný plech vyberieme, teplotu znížime na 200°C a pečieme 15 - 20 minút bez pary. Potom ciabatty vyberieme vychladnúť na mriežku. Chutia úžasne. Z tejto dávky mi vyšli 4 ks, zjedli sa okamžite, nestihla som odtotiť, ako vyzerali v reze. Ale aj z vrchu vidieť na foto, aké sú nadýchané, samá dierka.