Kvaková polievka

Kvaková polievka s kyslou smotanou a pohánkou (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Toto je tiež recept od starkej, ktorý sa robil tieto predvianočné dni. K tejto polievke sme podávali zapečenú kvaku.

7 - 8
porcií
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tu sú pripravené suroviny. Pór nakrájame na drobno. Mrkvu, petržlen, zemiaky, cesnak a kvaku strúhame na drobných okách. Pohánku umyjeme.
  2. Do hrnca dáme maslo, roztopíme ho a dáme naň pór dusiť tak na sedem minút.
  3. Do toho pridáme mrkvu s petržlenom miešame asi 2 minúty a podlejeme potom trochou vody.
  4. Privedieme k varu a dáme do hrnca kvaku a zemiaky. Zalejeme vodou a znovu necháme zovarieť.
  5. Do vriacej polievky pridáme pohánku.
  6. Dolejeme do plného hrnca vodu a napokon dáme kyslú smotanu. Osolíme.
  7. Miešame, pokiaľ polievka nezačne opäť vrieť. Robil som to v 3 l hrnci a je to dosť hustá polievka. Varíme asi 15 minút a počas varenia ochutnáme, či je dosť slaná.
  8. Keď je všetka zelenina mäkká, nasypeme kôpor, zamiešame a odstavíme zo sporáku. Máme hotovo.
  9. U nás to podávame so zapečenou kvakou.