Kútské drobné

Autor receptu: medovnicek

Sľúbila som neterkám, že im napečiem koláče na cestu na dovolenku. Chcela som im napiecť niečo trvanlivé čo vydrží dlhú cestu autom. Medzi svojimi receptami som naďabila na tento, ktorý sa pečie na Záhorí v mestečku Kúty zvyčajne na hody. Recept som získala od maminky Miška Kubeka. Keďže dievčence sa viaceré pýtali na droždie, tak ja som gramáž odpísala presne z receptu, ale podľa mňa sa nič nestane, keď na to 1 kg múky dáte len tú malú 42 g kocku.

Postup

  1. Drobky (drobenku) si je najlepšie pripraviť deň vopred. Všetky suroviny by sa mali spojiť do kopy, rozvaľkať a pokrájať na maličké kostičky.
  2. Keďže som si ju nepripravila vopred, tak som len jednotlivé suroviny spracovala a uložila som ju na chvíľku do mrazničky.
  3. Do misy nasypeme múku, vyhĺbime jamku, nasypeme cukor, rozdrobíme droždie a zalejeme troškou vlažného mlieka a necháme vzísť kvások.
  4. Keď máme kvások vykysnutý, pridáme ostatné suroviny. Musím priznať, že oleja som dala o čosi menej.
  5. Vypracujeme cesto, ktoré je troška mastnejšie, ale také má byť a dáme ho kysnúť cca na 1 hodinu.
  6. Keď máme cesto riadne vykysnuté, dáme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme. Radielkom nakrájame štvorčeky - mali by byť malé - tie moje boli 3x3 cm. Ja som si pomáhala dvojradielkom od kamarátky Marienky.
  7. Koláčiky plníme plnkami podľa chuti, ja som plnila len slivkovým lekvárom a orechovou plnkou. Orechovú plnku si pripravíme tak, že do hrnca dáme trocha mlieka, prisypeme cukor a keď mlieko vrie, vsypeme orechy a necháme prejsť varom. Plnku robím od oka, orechy prisýpam postupne za stáleho miešania dovtedy, pokiaľ sa mi nezdá dostatočne hustá. Z orechovej plnky som lyžičkou odoberala malé kúsky, z ktorých som vytvarovala malé guľôčky
  8. Zabalíme do buchtičiek
  9. Buchtičky od spodku chytíme a namočíme do rozšľahaných vajíčok
  10. Následne obalíme v drobkách (drobenke)
  11. A nenamočenou stranou ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie
  12. Pri plnke zo slivkového lekváru postupujeme obdobne
  13. Koláčiky na plechu necháme ešte chvíľku kysnúť a potom ich dáme piecť do pred hriatej rúry. Piekla som na 180 C. Koláčiky som piekla z polovičnej dávky. Cesto je vynikajúce, výborne sa mi s ním pracovalo a koláčiky ostávajú vďaka trom druhom tuku dlho vláčne.