Kuskus - Couscous s oprážanou zeleninou a bylinkami (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Pridávam recept do nastávajúcich horúcich dní na ľahké rýchle a osviežujúce jedlo.
4 porcie |
20 minút príprava |
10 -12 minút na 90 -100 °C |
Postup- Odmerala som si 250 ml couscous,...
- ...nasypala som ho do misy,...
- ...zaliala som ho 1 a 1/2 násobným množstvom horúcej osolenej vody, misu som na tesno zakryla alobalom, nechala som 10 - 12 minút odpočívať, aby couscous vsiakol vodu a pekne napučal, potom som ho prevzdušnila načechraním vidličkou a pridala som zeleninu, ochutila korením, citrónovou šťavou a premiešala.
- Kým couscous napučal, na rozohriatom oleji s maslom som opražila pokrájanú mrkvu na polmesiačiky,...
- ...ked mrkva skaramelizovala, opražila som na hrubo pokrájanú kápiu,...
- ...šalotku,...
- ...jarnú cibuľku aj s vňaťou, pokrájanú na kolieska,...
- ...pridala som cesnak, pokrájaný na plátky, krátko opražila, kým sa pekne rozvoňal, ...
- ...pridala som cuketu, pokrájanú na kolieska,...
- ...ked bola opražená, vmiešala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie,...
- ...obrala som listy mäty a lístky petržlenovej vňate, posekala som ich na hrubo,...
- ...pripravila som citrónovú šťavu,..
- ...couscous som ochutila citrónovou šťavou, premiešala s opraženou zeleninou, aj s tukom, v ktorej sa zeleninka oprážala a s posekanými bylinkami,...
- ...hotové jedlo som podávala ako samostatné jedlo za tepla, výborne chutí i za studena, môže sa podávať aj ako šalát alebo ako ľahká príloha k rôzne upravenému mäsu z jahňaťa a hydiny či rýb, ak sa podáva ako šalát, treba ho dobre vychladiť v chladničke asi 3 - 4 hodiny, je to veľmi príjemné ľahké osviežujúce jedlo do horúcich dní, ktorému opražená skaramelizovaná zelenina dodáva úžasnú osobitnú chuť, s opraženou zeleninou je to iný, lepší a výraznejší chuťový zážitok, mäta pieporná a citrónová šťava dodávajú celej kompozícii ten správny šmrnc, zeleninku môžete použiť podľa vlastného výberu a obmieňať podľa jarno - letného dozrievania mladej zeleninky.
|