Kuskus - Couscous s oprážanou zeleninou a bylinkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pridávam recept do nastávajúcich horúcich dní na ľahké rýchle a osviežujúce jedlo.

4
porcie
20 minút
príprava
10 -12 minút
na 90 -100 °C

Suroviny

Postup

  1. Odmerala som si 250 ml couscous,...
  2. ...nasypala som ho do misy,...
  3. ...zaliala som ho 1 a 1/2 násobným množstvom horúcej osolenej vody, misu som na tesno zakryla alobalom, nechala som 10 - 12 minút odpočívať, aby couscous vsiakol vodu a pekne napučal, potom som ho prevzdušnila načechraním vidličkou a pridala som zeleninu, ochutila korením, citrónovou šťavou a premiešala.
  4. Kým couscous napučal, na rozohriatom oleji s maslom som opražila pokrájanú mrkvu na polmesiačiky,...
  5. ...ked mrkva skaramelizovala, opražila som na hrubo pokrájanú kápiu,...
  6. ...šalotku,...
  7. ...jarnú cibuľku aj s vňaťou, pokrájanú na kolieska,...
  8. ...pridala som cesnak, pokrájaný na plátky, krátko opražila, kým sa pekne rozvoňal, ...
  9. ...pridala som cuketu, pokrájanú na kolieska,...
  10. ...ked bola opražená, vmiešala som soľ a čerstvo mleté čierne korenie,...
  11. ...obrala som listy mäty a lístky petržlenovej vňate, posekala som ich na hrubo,...
  12. ...pripravila som citrónovú šťavu,..
  13. ...couscous som ochutila citrónovou šťavou, premiešala s opraženou zeleninou, aj s tukom, v ktorej sa zeleninka oprážala a s posekanými bylinkami,...
  14. ...hotové jedlo som podávala ako samostatné jedlo za tepla, výborne chutí i za studena, môže sa podávať aj ako šalát alebo ako ľahká príloha k rôzne upravenému mäsu z jahňaťa a hydiny či rýb, ak sa podáva ako šalát, treba ho dobre vychladiť v chladničke asi 3 - 4 hodiny, je to veľmi príjemné ľahké osviežujúce jedlo do horúcich dní, ktorému opražená skaramelizovaná zelenina dodáva úžasnú osobitnú chuť, s opraženou zeleninou je to iný, lepší a výraznejší chuťový zážitok, mäta pieporná a citrónová šťava dodávajú celej kompozícii ten správny šmrnc, zeleninku môžete použiť podľa vlastného výberu a obmieňať podľa jarno - letného dozrievania mladej zeleninky.