Kuru patlıcan dolması - Sušený plnený baklažán (fotorecept)
Autor receptu: nazarboncuk
Jedno z najpopulárnejších jedál v Turecku je tzv. dolma (dolmak - plniť). Je to vlastne akákoľvek zelenina (baklažán, cukina, cibuľa, paprika, paradajky...) naplnená zmesou ryže, bulguru, s mäsom alebo bez. Na juhu krajiny sa veľmi často stretnete so sušeným baklažánom či paprikou. Zelenina sa usuší na slnku, potom sa navlečie na bavlnenú šnúrku a skladuje sa zavesená, podobne ako chilli papričky.. Sušenú zeleninu potom stačí len uvariť a naplniť, tak ako čerstvú. Tu je recept na plnený baklažán a papriku bez mäsa:
3-4 porcie |
40 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Baklažány a papriky vložíme do vriacej vody a varíme asi 20 minút.
- Scedíme ich a opláchneme studenou vodou.
- Medzitým, ako sa baklažán varí, pripravíme plnku: Cibuľu nasekáme najemno, cesnak nastrúhame. Zmiešame s ryžou a ostatnými surovinami. Dobre premiešame.
- Naplníme baklažány a papriky do 3/4 (ryža zdvojnásobí pri varení objem). Vložíme ich do nižšieho hrnca tesne vedľa seba, zalejeme paradajkami z konzervy, obložíme kúskami masla a posypeme sušenou mätou.
- Podlejeme horúcou vodou, zaťažíme tanierom a udusíme do mäkka (asi 30 - 35 minút).
Hotové jedlo podávame pri izbovej teplote s bielym jogurtom. Dobrú chuť :)