Kuracie mäso

Kurča v pekáči na chalupe (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Ušetriť čas, to je zbožné želanie každej gazdinky i nejedného gazdiniaka! Čas, to sú peniaze a to platí aj v dnešnej extra uponáhľanej dobe.* Preto aj tento jednoduchý, rýchly a chutný recept z našej kuchyne. Tajomstvo varenia spočíva, teda aspoň pre mňa, pre koho varíš a čo okrem potrebných surovín, vždy po ruke máš! … a to je vždy a všade tvoje srdce, podporované nehou duše. Niekomu môžeš dať kvapku vody a bude si Ťa vážiť celý život, iným ľuďom aj celý oceán a budú ťa brať ako samozrejmosť!

2-4
porcie
15 minút
príprava
100-120 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. O čo menej ingrediencií, o to menej práce, ale „výsledné dielo“ s výbornou chuťou.
  2. V pomocnom pekáči som zmiešal v pomere 1:1 strúhanku a nastrúhaný syr eidam, nechal som rozpustiť dve „štangličky“ masla.
  3. Nadrobno som pokrájal strúčiky cesnaku (pokiaľ máte svoj domáci, stačia 3-4, ale tunajší, tzv. čínsky, stratil silu pri prekonávaní Pacifiku, preto som pokrájal o niečo naviac).
  4. Potom som ho zmiešal s rozpusteným maslom.
  5. Asi 1/3 masla s cesnakom som nalial na jemne osolené a čiernym korením ochutené kuracie stehná a „paličky“. Premiešal a nechal chvíľku postať na prepojenie chutí, než som rúru nechal vyhriať na 180 °C a olejom jemne vymastil jednorazový alumíniový pekáč.
  6. Vzápätí som v strúhankovo_syrovej zmesi (keby som mal, tak neváham miesto syra použiť strúhaný oštiepok) bohato poobaľoval kúsky kuraciny a
  7. rozložil ich v pekáči. Pooblieval druhou tretinou rozpusteného masla s cesnakom.
  8. Vložil na 45 minút do vyhriatej rúry, v polčase som mäso kuchynskými kliešťami obrátil, pooblieval poslednou tretinou cesnakového masla a nechal ešte 45 minút dopiecť.
  9. Upečené som nechal zo 5-7 minút odpočinúť.
  10. Podával som so zemiakovou kašou a ľahkým zeleninovým šalátom (10-12 mm pásiky čerstvého Roma alebo ľadového šalátu, reďkovka, stonkový zeler, paprika hrubostenná, červená cibuľa, „baby“ paradajky, syr feta) a talianskou („na kolene“ pripravenou) bylinkovou zálievkou (150 ml kvalitného balzamikového octu, 2-3 PL extra panenského olivového oleja, po 2-3 KL sušenej bazalky, oregana, tymianu, po štipke soli a čerstvo mletého čierneho korenia - rozmixovať; pokiaľ máte po ruke čerstvé bylinky, výsledná chuť šalátu je o 147 % lepšia). Dobrú chuť aj Vám priatelia!
  11. Hlavné je, veriť sebe!