Kuracie mäso
Kurča v pekáči na chalupe (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Ušetriť čas, to je zbožné želanie každej gazdinky i nejedného gazdiniaka! Čas, to sú peniaze a to platí aj v dnešnej extra
uponáhľanej dobe.* Preto aj tento jednoduchý, rýchly a chutný recept z našej kuchyne. Tajomstvo varenia spočíva, teda aspoň
pre mňa, pre koho varíš a čo okrem potrebných surovín, vždy po ruke máš! … a to je vždy a všade tvoje srdce, podporované
nehou duše. Niekomu môžeš dať kvapku vody a bude si Ťa vážiť celý život, iným ľuďom aj celý oceán a budú ťa brať ako
samozrejmosť!
2-4 porcie |
15 minút príprava |
100-120 minút na 180 °C |
Postup
- O čo menej ingrediencií, o to menej práce, ale „výsledné dielo“ s výbornou chuťou.
- V pomocnom pekáči som zmiešal v pomere 1:1 strúhanku a nastrúhaný syr eidam, nechal som rozpustiť dve „štangličky“ masla.
- Nadrobno som pokrájal strúčiky cesnaku (pokiaľ máte svoj domáci, stačia 3-4, ale tunajší, tzv. čínsky, stratil silu pri prekonávaní Pacifiku, preto som pokrájal o niečo naviac).
- Potom som ho zmiešal s rozpusteným maslom.
- Asi 1/3 masla s cesnakom som nalial na jemne osolené a čiernym korením ochutené kuracie stehná a „paličky“. Premiešal a nechal chvíľku postať na prepojenie chutí, než som rúru nechal vyhriať na 180 °C a olejom jemne vymastil jednorazový alumíniový pekáč.
- Vzápätí som v strúhankovo_syrovej zmesi (keby som mal, tak neváham miesto syra použiť strúhaný oštiepok) bohato poobaľoval kúsky kuraciny a
- rozložil ich v pekáči. Pooblieval druhou tretinou rozpusteného masla s cesnakom.
- Vložil na 45 minút do vyhriatej rúry, v polčase som mäso kuchynskými kliešťami obrátil, pooblieval poslednou tretinou cesnakového masla a nechal ešte 45 minút dopiecť.
- Upečené som nechal zo 5-7 minút odpočinúť.
- Podával som so zemiakovou kašou a ľahkým zeleninovým šalátom (10-12 mm pásiky čerstvého Roma alebo ľadového šalátu, reďkovka, stonkový zeler, paprika hrubostenná, červená cibuľa, „baby“ paradajky, syr feta) a talianskou („na kolene“ pripravenou) bylinkovou zálievkou (150 ml kvalitného balzamikového octu, 2-3 PL extra panenského olivového oleja, po 2-3 KL sušenej bazalky, oregana, tymianu, po štipke soli a čerstvo mletého čierneho korenia - rozmixovať; pokiaľ máte po ruke čerstvé bylinky, výsledná chuť šalátu je o 147 % lepšia). Dobrú chuť aj Vám priatelia!
- Hlavné je, veriť sebe!