Kurča v hrnci

Autor receptu: kaspet

Tento recept je tak zarážujúco jednoduchý ako aj výsledný efekt. Ten kto takto upravené kurča ochutnal - potvrdil, že kurča takejto chuti ešte nejedol. Recept pochádza od našich predkov z obdobia Rakúsko-uhorska (môj otec narodený v čechách má predkov v maďarsku), keď boli k dipozícii len obmedzené možnosti úpravy a používania korenín. A keď náhodou bola raz za čas k dispozícii kuracina - tak sa z nej naši predkovia snažili dostať maximálne lahodnú chuť.

4
porcie
50 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nasolené kurča naporcované na 8 častí (z každej štvrte 2 ks) vložíme do hrnca na rozpálený olej väčšou plochou kože na dno a restujeme pod pokrievkou cca 5 min. Keď je koža mierne pripečená (hnedá) obrátime kúsky, prikryjeme pokrievkou a dusíme vo vlastnom výpeku cca 40 min. Popri dusení môžeme podliať max. 1 dcl vody.
  2. Kuracie kúsky sú hotové, keď je výpek zbavený vody pochádzajúcej z vlastnej šťavy resp. podlevu.
  3. Takto pripravené kuracie kúsky podávame s varenou ryžou (mňam, až pregĺgam) alebo varenými zemiakmi. Pri použití zemiakov ako prílohy odporúčam na totálne zlahodnenie chuti pre "pregĺgavcov mojho typu" so silným žlčníkom tatársku omáčku ochutenú roztlačeným cesnakom.