Kurča na šľahačkových zemiakoch
Autor receptu: havino
Chcem ponúknuť, ani nie tak recept, ten je veľmi jednoduchý, ale inšpiráciu a výbornú chuťovku pre tých, ktorí to nepoznajú. Či je tu niečo podobné neviem. Je to pečené kurča na akýkoľvek spôsob spolu so zemiakmi , zaliaté šľahačkovou smotanou. Hlavne by som rada vyzdvihla chuť presiaknutých zemiakov zo šťavy z pečeného kuraťa a fajne omastené zo šľahačky. Nie je to práve najdiétnejšie jedlo, ale chutí výborne. Na zemiaky sa môžu dať, cele kuracie stehná, aj polky kuraťa, plnené, neplnené.
Postup
- Vykostené kuracie stehná posolíme, okoreníme, potrieme horčicou, kečupom,( kto ako uzná podľa vlastnej chuti ), mierne posypeme grilovacím korením ( nemusí byť).
- Na pláty mäsa poukladáme čo kto má rád, ako je zvyknutý. Ja bežne dávam plátok šunky, slaninky, plátok syra, inokedy dávam aj plnku z rožkov . Zrolujeme ich , ako závitok.
- Očistené zemiaky pokrájame na kolieska, posolíme, posypeme ml.červenou paprikou, kmínom, dobre premiešame. Vložíme do zapekacej misy bez vymastenia.
- Na zemiaky poukladáme naplnené závitky. Kuracie mäso ochutíme podľa svojej chuti, akoby sme ho dávali samostatne piecť.
- V nádobe si zmiešame šľahačkovú smotanu, 2 celé vajíčka, štipku soli a vylejeme na ochutené kuracie mäso.
- Zalejeme a dáme do rúry. Zo začiatku pečiem prikryté, približne po hodinke odokryjem a nechám kurča zapiecť do chrumkava.
- Upečené, môžme podávať, prajem dobrú chuť.
