Kuracie žalúdky s chilli a ajvarom (fotorecept)

Autor receptu: enerrgizer

...žúžiky, zúziky, žužu, zuzky...takýto guláš, perkelt či ako to nazvať, máme radi. Kuracie žalúdky treba variť trošku dlhšie, ale potom sa vám odmenia dokonalou chuťou. Zeler som pridal prvý, ale určite nie posledný krát a za perfektný nápad ďakujem Slávke

5-6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. ...na domácej bravčovej masti som orestoval nakrájanú cibuľu, asi tak ako keď idete variť guláš. Keď už bola sklovitosvetlohnedá, tak som k nej pridal asi dve, tri polievkové lyžice najemno nastrúhaného zeleru, sladkú mletú papriku, nakrájaný cesnak, korenie a očistené a nakrájané žalúdky. Keď sa mäso zatiahlo, tak som osolil a podlial dobrým, suchým červeným. Víno sa zredukovalo a tak som pridala asi tri, štyri polievkové lyžice ajvaru, podlial som vodou a dusil asi tak 97 minút, priebežne som miešal a podlieval a dusil a varil a ochutnával a zase tak dookola. Keď už boli žalúdky takmer mäkké, odsemienkoval a nakrájal som jednu väčšiu chilli papričku a dal som ju do hrnca aj s viazaničkou petržlenovej vňate...
  2. ...mäso je už mäkkučké, šťava primerane zredukovaná, tak som dochutil majoránkou a pridal som kyslú smotanu. Neviem ako to robíte vy, ale mne sa osvedčil tento spôsob... do menšej misky odobrať omáčku a postupne k nej pridávať kyslú smotanu a dôôôkladneee spolu premiešať...
  3. ...potom som to (už rozmiešané, spojené a skamarátené) dal naspäť k mäsu a odstavil som. Ako prílohu sme mali gnocchetti... dobrú chuť :)