Kuracie stehná s cesnakom na tymiane a sherry (fotorecept)
Autor receptu: sracz
„Kurátenká“ na tanieri, v bársakej podobe môžem i niekoľko razy „rad za radom“. Tak
ako aj zopár ďalších jedál a dobrôt, sprevádzajúcich ma verne životom. Viem, že si
„nešplhnem u ortodoxných mäsožravcov“, ale čo už narobím, keď sa to na mňa akosi
„nalepilo“! Patria k nim: fazuľová polievka v tom najjednoduchšom prevedení s
„lečkami“, krupicová kaša, „hev_i_tamky“ so sladkou kapustou! Teraz som „objavil“
dobrotu, kuracie stehná v lahodnej úprave s tymiánom na cesnakom a dobrým vínom!
4÷6 porcie |
12 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup- dnešná voňavá kuracia pochúťka nepotrebuje veľa ingrediencií (aj tu som vybočil zo svojho „kurzu“), ale o to viac ma prekvapla úžasným „bukétom“, ktorý jedlu dodáva nielen cesnak a tymián, ale aj kvalitné španielske víno. Ja som použil „Pedro Ramero, Dry Rich Amontilado Sherry“. Dobré skúsenosti v kuchyni mám aj s „Harveys Bristol Cream, rich & full bodied Sherry“. Komu „nešmakujú“ suché vína, môže si „poslúžiť“ aj bielym polosladkým. Ja obľubujem niektorú zo „zmesiek“ Zemplínskeho hradiska. Ale pán prof. Malík Vám vo výbere určite rád poradí!
- Dočistené, dôkladne umyté pod tečúcou studenou vodou, odkvapkané a osušené „horné“ kuracie stehná som „obojstranne“ osolil a oeMČeK_oval; * na predohriatu veľkú panvicu som nalial 3÷4 PL kukuričného oleja, na ktorom som pripravené kúsky mäsa opäť „obojstranne“ opiekol (~ po 5´) na peknú červenohnedú farbu (podľa potreby som PL prilial „zopár kvapiek“ oleja); * potom som ich kuchyňským kovovým „štipcom“ povyberal na pomocný tanier a druhým prikryl; * z dna panvice som uvoľnil výpek, prilial ďalšie 2 PL oleja a po krátkom „zosúladení“ teploty som na ňom do ružova opiekol na tenké plátky pokrájané strúčiky cesnaku (∑ si voľte, prosím, podľa vlastných chutí, ja cesnak „ľúbim“, tak som ich použil tucet); * „ružové lupienky“ cesnaku som zalial po 250 ml kuracieho vývaru a suchého Sherry, priviedol do varu, vložil opečené kuracie stehná, pokryl ich „kyticou“ čerstvého tymiánu (v prípade núdze je možné použiť aj sušený); * po „stabilizácii“ teploty na „jemné varenie“ som panvicu prikryl pokrievkou a stehienka nechal dovariť na „hodvábno jemno“ (~ 27´)
- posledných ~ 12´ som panvicu odokryl a šťavu som nechal zredukovať na ¼ (kto má rád šťavy viac, tak jej množstvo, po vybratí už nepotrebného tymiánu, zredukuje podľa vlastnej potreby a na záver ju môže zahustiť 1÷2 PL kukuričného škrobu (Maizeny), „rozhabarkovaného“ v „decke“ studenej vody, premiešavaním prilievaného do šťavy)
- tak toto je pohľad trošku detailnejší
- podával som na plytkom tanieri, s ryžou, ozdobenom čerstvou petržlenovou vňaťou a „mesiačikmi“ paradajky; určite by chutili aj so slovenskou ryžou, tarhoňou, zemiakmi na „bársako“, či s talianskym orzom;
* * * ak sa chystáte na dlhšiu jesennú prechádzku, tak si Vám dovoľujem odporučiť svoj variant: čerstvé domáce žemle podľa @cistinka Tánička, som rozrezal, spodnú ½ namočil do šťavy, uložil horné stehno bez kosti, prikryl ho plátkom Romain šalátu, kolieskom paradajky, „počvirkal“ troškou tatárskej omáčky a „pricapil“ hornou ½ na sucho opečenej žemle!!! „Bars fajne, poprobujce, okoštujce, ňeobanujece, … dobré šmaky“!!!
- … slovenský šťaveľ chutil aj jeleňom bielochvostým „Iowa White-tailed deers“
- … v jeseni idú javory, ako prvé, do „naha“
- … aj päť mojich zmijovcov v jednom kvetináči, opúšťa svoje cibuľky
- … sv. Martin tohoto roku prišiel na bielom koni aj v Des Moines Iowa (09, 30 hod na našej terase)
|