Kuracie stehná na perinke

Autor receptu: sovka62

Je to obdoba klasického plneného kurčaťa, ale plnka je upečená pekne do chrumkava. Takto pripravujem i celé kura, len ho prekrojím na polovice, na každú z vnútornej strany (do brucha) navrstvím polovicu plnky a preklopím plnkou dole na vymastený plech.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 190 °C

Postup

  1. Cibuľu olúpeme, pokrájame a opražíme na cibuľke. Pridáme pokrajanú šunku, soľ, vegetu alebo solčanku, čierne korenie, soľ a rascu. Necháme vychladnúť. Tvrdé rožky namočíme do studenej vody, z rozmočených vytlačíme vodu a dáme do misy. 1-2 dni starý rožok pokrájame na malé kocky. Oddelíme bielky, pridáme do nich lyžicu ľadovej vody, štipku kyseliny vínnej a ušľaháme tuhý sneh. Žĺtky, zmes cibule a šunky a na malé kocky nakrájaný syr pridáme k rozmočených rožkom. Šľahacou metlou opatrne zapracujeme sneh a nakoniec pridáme kocky z rožkov.
  2. Kuracie stehná umyjeme, osušíme, oddelíme hornú a spodnú časť. Osolíme, posypeme vegetou (solčankou), pridáme čierne korenie a rascu. Pekáč z varného skla vymažeme olejom, navrstvíme plnku a na ňu poukladáme stehná. Potrieme rozpusteným maslom a upečieme. Podávame s ryžou alebo so zemiakmi. (Na obrázku vidieť na koži stehien tmavé časti. To je tá drvená rasca. Ak sa vám to nepáči, použite rascu celú, alebo ju vynechajte.)