Kuracie mäso

Kuracie stehná na mäsitých paprikách (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Vo väčšine domácností, ktoré mi bolo umožnené spoznať v priebehu mojej ¾-storočnej púte po našej spoločnej Matičke Zemi, som videl chutnú, pestrú i praktickú „symbiózu“ rôznych druhov mäsa s rôznymi druhmi zeleniny.* Záleží iba na Vás a pestrosti chúťok Vašich „stravníkov“, čo si vyberiete a v ktorom technologickom kroku to vložíte do prípravy daného jedla. Ja som dnes skombinoval hrubostenné papriky, jemnú cuketku a stonky zeleru s kuracím mäsom. Jednoducho povedané, kurací paprikáš na zelenine.

2
porcie
15 minút
príprava
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuracie stehná a zelenina na štarte.
  2. Stehná som dočistil, umyl, osušil, obojstranne posypal soľou i čerstvo mletým čiernym korením.
  3. Mäso som do zlatohneda opiekol na troške oleja a odložil na pomocný tanier.
  4. Do výpeku som pridal ďalšie 3 PL oleja, na ktorom som do sklovita orestoval plátky šalotky.
  5. Pridal pokrájané dva stonky zeleru, mladú cuketku a hrubostenné papriky (tentoraz som mal oranžovú, červenú, žltú a zelenočervenú), premiešal, zo 5-7 minút podusil.
  6. Posypal som koreninami (mletá sladká paprika, „Nahrin“ na kuracinu, „Creole“), hranu som nadstavil pálivou salsou (domáci „silný Piťo“ sa mi už dávno minul) a dochucovanie som zavŕšil na plátky pokrájanými strúčikmi cesnaku. Pomiešal, podusil, zalial pol litrom kuracieho vývaru.
  7. Nechal som prejsť varom, vložil predpečené kuracie stehná.
  8. Prikryté som dusil asi polhodinku na 1/3 ohreve.
  9. Odparila sa asi polovica tekutiny a mäso bolo ako „hodváb“, priam pre tretie zuby dôchodcov.
  10. Podával som s orzom, alias slovenskou ryžou, ale na druhu prílohy naozaj nezáleží.