Kuracie stehná

Kuracie stehná na ázijsky spôsob s ryžou

Autor receptu: ryzasos

K ázijským receptom sa najlepšie hodí jazmínová ryža, ktorá je nádherne voňavá a sypká. Skúste ju podávať s kuracími kúskami dusenými v sójovej omáčke.* Pri tomto spôsobe prípravy sladká omáčka skaramelizuje, ale nepripáli sa, ako sa to často stáva pri pečení v rúre. A mäso zostane šťavnaté. Tento recept pre vás pripravila Klára, S Klárou v kuchyni.

4
porcie
10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. 250 g jazmínovej ryže SOS dobre prepláchnite a uvarte podľa návodu.
  2. V hrnci rozohrejte lyžicu oleja a pridajte 10 plátkov zázvoru a 4 ľahko rozdrvené strúčiky cesnaku. Zľahka orestujte.
  3. V miske zmiešajte 120 ml japonskej sójovej omáčky, 120 ml vody, 60 ml vína mirin a 5 lyžíc trstinového cukru. Zmes nalejte do hrnca a priveďte do varu. Pridajte 8 horných kuracích stehien a opäť priveďte do varu.
  4. Stiahnite z ohňa, prikryte pokrievkou a varte 30 minút, pričom mäso počas varenia raz otočte.
  5. Potom odstráňte pokrievku, zvýšte teplotu a pokračujte vo varení, kým omáčka mierne nezhustne, čo trvá približne 15 - 20 minút. Kuracie mäso občas otočte.
  6. Na panvici rozohrejte dva plátky masla a pridajte kukuricu z plechovky, len mierne osoľte a okoreňte.
  7. Mäso podávajte s jazmínovou ryžou, kukuricou na masle, posypanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.