Kuracie stehná
Kuracie stehná na ázijsky spôsob s ryžou
Autor receptu: ryzasos
K ázijským receptom sa najlepšie hodí jazmínová ryža, ktorá je
nádherne voňavá a sypká. Skúste ju podávať s kuracími kúskami dusenými v sójovej omáčke.* Pri tomto spôsobe prípravy sladká
omáčka skaramelizuje, ale nepripáli sa, ako sa to často stáva pri pečení v rúre. A mäso zostane šťavnaté. Tento recept pre vás pripravila Klára, S Klárou v kuchyni.
4 porcie |
10 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- 250 g jazmínovej ryže SOS dobre prepláchnite a uvarte podľa návodu.
- V hrnci rozohrejte lyžicu oleja a pridajte 10 plátkov zázvoru a 4 ľahko rozdrvené strúčiky cesnaku. Zľahka orestujte.
- V miske zmiešajte 120 ml japonskej sójovej omáčky, 120 ml vody, 60 ml vína mirin a 5 lyžíc trstinového cukru. Zmes nalejte do hrnca a priveďte do varu. Pridajte 8 horných kuracích stehien a opäť priveďte do varu.
- Stiahnite z ohňa, prikryte pokrievkou a varte 30 minút, pričom mäso počas varenia raz otočte.
- Potom odstráňte pokrievku, zvýšte teplotu a pokračujte vo varení, kým omáčka mierne nezhustne, čo trvá približne 15 - 20 minút. Kuracie mäso občas otočte.
- Na panvici rozohrejte dva plátky masla a pridajte kukuricu z plechovky, len mierne osoľte a okoreňte.
- Mäso podávajte s jazmínovou ryžou, kukuricou na masle, posypanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.