Kuracie stehná dusené s toskánskym kelom na haluškách s bylinkami (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Hladala som na internete recepty v ktorych by som mohla pouzit kel ktory mi zacal rast v zahradke. Oslovil ma tento recept http://www.taste.com.au/recipes/40918/braised+chicken+ thighs+with+kale+and+herbed+spaetzle? ref=collections,kale-recipes

4
porcie
35 minút
príprava
120 minút
na 160 °C

Postup

  1. Kel som odfotila aj na koreni v zahradke, aby sa mi podarilo upresnit co som vlastne pouzila. Janka, @janger tu mala nedavno recepty na podobne druhy tohoto kelu. V poslednom case sa o nom vela pise, vyzdvihuju sa jeho prednosti. Tu je jeden zaujimavy clanok http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=38 Je to sice po anglicky, ale ujo google vam to celkom dobre prelozi.
  2. Kuracie stehna som obalila v muke v ktorej som predtym rozmiesala pomlete korenie styroch farieb.
  3. Obalene kuracie stehna som z obidvoch stran oprazila na rozohriatej masti.
  4. Oprazene stehna som odlozila do misky. Na masti co mi zostala v hrnci som poprazila nakrajanu cibulu. K cibuli som pridala cesnakovu pastu a este som vsetko spolu chvilu poprazila. Pouzila som cesnakovu pastu, lebo mam este zasoby co som si davnejsie narobila. Recept na tuto pastu som pridala este v aprili http://www.varecha.pravda.sk/recepty/toum-cesnakovy-krem-z-libanonu-fotorecept/63529-recept Namiesto cesnakovej pasty mozete pouzit struciky cerstveho cesnaku.
  5. Kuracie stehna som dala naspat do hrnca, posolila som ich, zaliala som ich bielym vinom, pridala som vodu a vetvicku citronoveho tymianu. Hrniec som prikryla a vlozila do vyhriatej rury. Maso som dusila na 160 °C 2 hodiny. Toto boli nase kurcata z domaceho chovu, neboli najmladsie, takze potreboli trochu viacej casu aby sa udusili do makka.
  6. Medzitym ako bolo maso v rure som si pripravila halusky. Najprv som rozslahala vajicka, potom som pridala vodu, muku, pazitku, vnatku a vsetko som spolu vareskou spracovala na vlacne cesto.
  7. Haluskove cesto som pretlacila cez haluskar do vriacej vody.
  8. Kel som umyla, osusila a vybrala som z prostriedku tvrde zily.
  9. Udusene makke maso som vybrala do misky.
  10. Najprv som tycovym mixerom rozmixovala rozvarenu cibulu, tym sa vyvar zahustil. Potom som do vyvaru pridala pokrajany kel. Kel som trochu povarila aby bol jemnejsi, asi tak 5 minut. Na koniec som do omacky pridala rozmiesanu kyslu smotanu.
  11. Ja zvyknem kuracie maso do omaciek vykostit. Lahsie sa to je, nemusi sa uz nikto patlat s kostami. No to je uz ale vec zvyku, kazdy si urobi podla seba.