Kuracie stehienka Piri-piri s prílohou zo sladkých zemiakov s feta syrom (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Tento portugalský recept - verzia Jamieho Olivera - ma dostal:), akurát som nedala viac druhov čerstvých čili paprík, aby sme to mohli jest viacerí. Pre seba by som samozrejme urobila ohnivé piri - piri..:) Výborne sa dopĺňa chuť zemiakov s feta syrom a paprikových stehienok, s kyslým šalátom.

20 minút
príprava
20-30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Sladké zemiaky aj klasické olúpeme a dáme piecť aj s pokrájaným citrónom. Môžeme potrieť olejom, aby nezoschli. (Keď sú skoro upečené, pridáme k nim kúsky pokrájaných paprík)
  2. Kuracie stehná vykostíme, narežeme a osolíme, okoreníme.
  3. Dáme na grilovaciu panvicu kožou dolu a opekáme, kým nie je koža zlatá. Medzitým budeme pripravovať omáčku piri-piri.
  4. Do mixéra dáme všetky suroviny na omáčku: pokrájané papriky, červenú cibuľu, cesnak, olivový olej, vňať, šťavu z citróna, ocot, worcester, údenú mletú papriku. Krátko a rýchlo rozmixujeme. Omáčka má byť kyslá. Podľa chuti môžeme dosoliť.
  5. Omáčku vylejeme do pekáča, a na ňu poukladáme opečené stehienka. Omáčky má byť toľko, aby stehienka boli ponorené len zospodu. Ak je príliš hustá, pridáme vodu, ktorá sa pri pečení vypečie. Na stehienka položíme tymián namočený v oleji.
  6. Dáme piecť na 200 st. C do zlata. Ja som ešte dopekala spolu s mäsom aj zemiaky.
  7. Drevenú dosku si osolíme, pridáme čili, korenie a olivový olej.
  8. Pridáme vňať, posekáme nie veľmi na drobno a rozdrobíme syr Feta.
  9. Upečené zemiaky roztlačíme varechou, nie na kašu - musia zostať kúsky. Pridáme zmes z dosky a premiešame. Papriky, ktoré sa piekli so zemiakmi vyberieme a preložíme k mäsu.
  10. Upečené stehienka vyberieme, a servírujeme s upečenými paprikami, poliate šťavou, a so zemiakmi a šalátom - akýmkoľvek listovým, pokvapkaným citrónovou šťavou. Keď robíte stehná s čili paprikami, je tento šalát super na ochladenie pálivej chuti. Dobrú chuť!