Kuracie prsia
Kuracie prsia s vklepávanou marinádou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variantov na prípravu kuraciny je na Varecha.sk naozaj dostatok. Existuje mnoho labužníkov, ktorí však kuracie prsia
akosi „nemusia“, či dokonca nemajú v obľube. Na príčine je vraj ich suchá konzistencia a na „vihodze“ ju prirovnávajú k
dreveným pilinám, alias „pilovinám“. Riešenia vidím, a využívam ich, predprípravou v rôznych marinádach. Dnes som
využil olej, citrónovú šťavu i strúhanú kôru, bylinky a lístočky čerstvej petržlenovej vňate. Pochutnali sme si a dokonca
ani zdravotne „nezhrešili“.
Postup
- Aj z menšieho počtu ingrediencií sa dá „vykúzliť“ chutná lahôdka.
- Dôležitou súčasťou prípravy marinády je plastikové vrecúško s uzáverom jeho hornej časti, do ktorého som vložil pokrájané lístočky šalvie, petržlenovej vňate a tymianu, zalial ich olivovým olejom, šťavou z dvoch citrónov, ak by ste mali menšie, pridajte aj tretí, postrúhanú kôru z dôkladne kefkou „vydrhnutých“ a pod tečúcou vodou umytých citrónov, po malej lyžičke soli a čerstvo mletého korenia štyroch farieb. Vrecúško som teraz stlačením hornej časti uzatvoril a jeho obsah dôkladne premiešal.
- Teraz som do neho vložil pripravené kuracie prsia a
- po opätovnom uzatvorení vrecúška ich jeho viacnásobným preklápaním pokryl zo všetkých strán vymiešanou bylinkovou marinádou a teraz sa venoval „troške telocviku“.
- Pomocou hladkej časti tĺčika na mäso, som marinádu vklepával do mäsa, až kým som nevytvoril tak 12-15 mm hrubé plátky. Pre dnešok som mal „ultrum“ lebo som vrecúško aj s obsahom na tri noci odložil do chladničky (ak ste nedočkaví, alebo sa ponáhľate, stačí aj cez noc, alebo aspoň na 4-6 hodín).
- Nadišiel deň „D“ a príprava obeda. V rajnici s horúcim olejom som opiekol asi 4-5 minút na každej strane v bylinkách oddýchnuté a marinádou „nasosané“ plátky kuracích pŕs, potom
- som ich vyložil na pomocný tanier.
- Do „zoškrabaného“ výpeku v panvici som pridal zvyšok marinády, pridal dve polievkové lyžice masla, premiešal a bublajúci základ som zalial hrnčekom vriacej vody. Zo päť minút som, sem-tam premiešajúc, nechal povariť a
- touto zálievkou som polial povrchy jednotlivých plátkov opečených kuracích pŕs.
- Hotové „dielo“ som hneď zahorúca podával so zemiakovou kašou, kolieskami mladej cuketky a sladkokyslou okrou, moja „prišahana“ sladká polovička si vyžiadala jalapeño zo znojemského nálevu v spoločnosti s okrou. Môžete skúsiť!