Kuracie prsia

Kuracie prsia s paradajkovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Nový rok by sa nemal začať ničím, čo má perie, preto odchádzajúci starý, ukončím variantom kuracích pŕs na šťave a so slovenskou ryžou (aj so zemiakovou kašou určite chutia výborne). Už som sa bol pridal ku všeobecne známej hláške, že prsia z hydiny sú aj po tepelnom spracovaní „suché“. Tak som kuracie, po presťahovaní do Iowy, niekedy v auguste, „zošťavňatil“ pomocou talianskej (kúpenej už hotovej) paradajkovej omáčky s bazaličkou voňavou. Aj tak sa dá sporiť s časom aj pre „prdôchov“ vzácnym.

4-6
porcie
15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dočistené, umyté, osušené a na kocky pokrájané kuracie prsia som prstami osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením (podľa nálady ho niekedy mením za korenie štyroch farieb) a dobiela „zatiahol” na slnečnicovom oleji.
  2. Potom som ku nim pridal „nacéčkované” dve stonky zeleru, kopcovitú PL sladkej mletej papriky a KL korenia na kuracinu. Po premiešaní som „dielo” dodusil, až som bol spokojný s mäkkosťou i vláčnosťou mäsa.
  3. V ďalšom kroku som išiel za „lenivého” a hebké prsia som zalial pohárom už hotovej „kúpenskej” omáčky. V tomto kroku je možné hustotu omáčky regulovať horúcou vodou, alebo vývarom, ale ja som nemusel. Po dokonalom prehriatí a ochutnaní mi však došlo, že
  4. bola surovo nakyslá a nemala „hranu”, tak som do nej pridal 3 KL cukru a PL pikantného marockého krému „Harissa” a
  5. už to bolo iné „caffé”. Pre „fajnšmekrov“ postupne uverejním domáce talianske cestoviny s paradajkovými omáčkami „Pasta la Sicília, Pasta la Sugo pomodoro a Pasta all Arrabiata”
  6. Dnes som nám prestrel so „slovenskou ryžou” a pochutnali sme si.
  7. Dôkaz zmeny teploty na konci augusta, medzi Peoriou AZ a Des Moines IA; konečne sme „zišli” pod 40 °C, konkrétne na 38 °C, čo je rovných 100 ⁰F; bolo to ešte veľa, ale dalo sa vydržať!