Kuracie prsia
Kuracie prsia s paradajkovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nový rok by sa nemal začať ničím, čo má perie, preto odchádzajúci starý, ukončím variantom kuracích
pŕs na šťave a so slovenskou ryžou (aj so zemiakovou kašou určite chutia výborne). Už som sa bol
pridal ku všeobecne známej hláške, že prsia z hydiny sú aj po tepelnom spracovaní „suché“. Tak som
kuracie, po presťahovaní do Iowy, niekedy v auguste, „zošťavňatil“ pomocou talianskej (kúpenej už
hotovej) paradajkovej omáčky s bazaličkou voňavou. Aj tak sa dá sporiť s časom aj pre „prdôchov“
vzácnym.
4-6 porcie |
15 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Dočistené, umyté, osušené a na kocky pokrájané kuracie prsia som prstami osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením (podľa nálady ho niekedy mením za korenie štyroch farieb) a dobiela „zatiahol” na slnečnicovom oleji.
- Potom som ku nim pridal „nacéčkované” dve stonky zeleru, kopcovitú PL sladkej mletej papriky a KL korenia na kuracinu. Po premiešaní som „dielo” dodusil, až som bol spokojný s mäkkosťou i vláčnosťou mäsa.
- V ďalšom kroku som išiel za „lenivého” a hebké prsia som zalial pohárom už hotovej „kúpenskej” omáčky. V tomto kroku je možné hustotu omáčky regulovať horúcou vodou, alebo vývarom, ale ja som nemusel. Po dokonalom prehriatí a ochutnaní mi však došlo, že
- bola surovo nakyslá a nemala „hranu”, tak som do nej pridal 3 KL cukru a PL pikantného marockého krému „Harissa” a
- už to bolo iné „caffé”. Pre „fajnšmekrov“ postupne uverejním domáce talianske cestoviny s paradajkovými omáčkami „Pasta la Sicília, Pasta la Sugo pomodoro a Pasta all Arrabiata”
- Dnes som nám prestrel so „slovenskou ryžou” a pochutnali sme si.
- Dôkaz zmeny teploty na konci augusta, medzi Peoriou AZ a Des Moines IA; konečne sme „zišli” pod 40 °C, konkrétne na 38 °C, čo je rovných 100 ⁰F; bolo to ešte veľa, ale dalo sa vydržať!