Kuracie prsia
Kuracie prsia na tekvicovom rizote
Autor receptu: vio
Ak vám dá niekto pár hlávok tekvice
hokkaido zo záhradky a neviete čo s
ňou, toto je jedna možnosť ako ju
využiť.
5 porcií |
20 minút príprava |
50 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr očistíme a na malé kocky nakrájame tekvicu hokkaido, cibuľu takisto nakrájame na malé kocky a osmažíme na oleji. Pridáme tekvicu, chvíľu spolu posmažíme, osolíme a zalejeme vodou. Necháme variť do mäkka.
- Medzitým pripravíme kuracie prsia. Tie si očistíme, môžme aj narezať, tak sa aspoň rýchlejšie spravia, a jemne naklepeme. Ja to robím hánkami prstov. Poukladáme do misky, okoreníme, môžme použiť akékoľvek korenie alebo zmes korenia, premiešame, zalejeme olejom a dáme do chladničky.
- Keď už je tekvica mäkká, zlejeme vývar do misky a tekvicu rozmixujeme.
- Ryžu pripravujeme na spôsob talianského rizota. Ja používam obyčajnú guľatozrnnú. Ryžu opláchneme a dáme smažiť do hrnca s olejom. Chvíľu posmažíme, pridáme biele víno, premiešame a víno necháme odpariť. To sa odparí veľmi rýchlo. Potom hneď pridávame po žufankách vývar z tekvice tak, aby bola ryža tesne zaliata. Premiešame a necháme prikrytú, na miernom ohni, kým sa voda nevsiakne. Takto opakujeme, pokým ryža nie je skoro spravená. Vtedy ryžu vypneme a pridáme rozmixovanú tekvicu. Pridáme len toľko, nakoľko ho chceme mať krémové. Premiešame, prípadne dochutíme a na zaver ešte pridáme lyžicu masla. Takto bude rizoto ešte krémovejšie.
- Môj tip: Kuracie prsia smažím na suchej panvici na preloženom papieri na pečenie na miernom ohni. Tak, aby bol papier aj pod aj nad mäsom. Vtedy zostanú kuracie prsia šťavnaté :)