Kuracie pod čapicou

Autor receptu: sportak

Nápad na tento recept som videl v relácii "Párty s kuchařem" /TV PRIMA/. Táto relácia ma veľmi baví, pretože ja ako príležitostný kuchár sa môžem dosť zdokonaliť pri názorných postupoch šéfkuchára Petra Stupku. Keďže realizátorom dnešného obedu bola moja manželka, výber mäsa /pôvodne hovädzie a bravčové/, čiastočná úprava postupu /varené zemiaky v šupke miesto zemiakovej kaše/ bola v jej plnej réžii. Môj bol len know how. A pretože to bolo vynikajúce, chcem sa s Vami podeliť o tento recept.

5
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Postup

  1. Mäso orestujeme na cibuľke, pridáme bujón, rajčinové pyré, vegetu, saturejku, nakrájané sušené paradajky a sójovú omáčku. Pod pokrievkou dusíme 30 minút. Na konci dusenia mäso zahustíme strúhankou.
  2. Medzitým dáme variť zemiaky v šupke, ktoré po uvarení ošúpeme a nakrájame na kolieska. Pekáč primeranej veľkosti /alebo misu z janského skla/ vymastíme maslom. Na spodok položíme polovicu zemiakov, na to mäsovú zmes a na vrch druhú polovicu zemiakov.Polejeme smotanou a dáme prikryté piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov.
  3. Pečieme cca 40 minút. 5 minút pred dopečením odokryjeme a posypeme nastrúhaným syrom. Dopekáme už odokryté.