Kuracie mäso
Kuracie na tymiane so zemiakmi v multifunkčnom hrnci (fotorecept)
Autor receptu: altyn
Tento recept je, ako napovedá názov, pre tých, ktorí buď už vlastnia alebo sa rozhodujú či vlastniť tento druh kuchárskeho
pomocníka.* Potom uverejním aj recept na polievku. Neberte to prosím ako reklamu, iba ako návod.
2 porcie |
20 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Pri tomto druhu hrnca treba mať všetky suroviny nakrájané a pripravené, pretože potom to už ide rýchlo. Takže si mäso nakrájame na väčšie kusy, osolíme, okoreníme, ale v žiadnom prípade nenaklepeme. Nakrájame si cibuľu, mrkvu na 1 až 2 cm kúsky, zemiaky na 1,5 cm kolieska alebo kocky. Otvoríme víno a odstrihneme zopár vetvičiek tymianu alebo nachystáme si sušený.
- Do vnútornej nádoby hrnca nalejeme toľko oleja, aby bolo pokryté dno. Zapneme program restovanie. Za chvíľku sa olej zohreje a opražíme na ňom pripravené mäso. Mäso dáme bokom.
- Do výpeku pridáme cibuľu, chvíľku miešame, toľko aby cibuľa zmäkla, no nezhorela. V tomto momente už môžeme vypnúť funkciu restovanie, ono to už "dôjde". Potom pridáme mrkvu, znovu chvíľu miešame, toľko aby sa obalila mrkva olejom. Zalejeme troškou vína a vývarom a premiešame.
- Vrátime späť mäso, pridáme tymian, podľa potreby prilejeme trochu vývaru a vína. Len toľko aby bolo mäso zaliate do dvoch tretín.
- Na mäso pridáme mriežku, ktorá je v príslušenstve hrnca.
- Na mriežku položíme košík so zemiakmi, ktoré sme len máličko osolili.
- Nádobu uzavrieme tlakovým vekom. Zvolíme program "kura", 15 minút.
- Chvíľu sa to bude zohrievať, až sa spustí program, tak to zvukový signál oznámi. Po uplynutí programu, v tomto prípade po 15 minútach nám zvukový signál znovu oznámi koniec. Vypneme program a vypustíme paru. Opatrne veko otvoríme. Košík so zemiakmi vyberieme pomocou chňapky, mriežku vyberieme a tiež mäso. Do omáčky pridáme kúsok masla a restujeme do zhustnutia omáčky. Žiadny program už netreba zapnúť, hrniec ešte stále zohrieva.
- Všetko si pekne uložíme do nádob na uskladnenie.
- No, a mám obed pre dvoch, alebo pre mňa na dva dni.