Kuracie mäso so špargľou, zemiakmi a parmezánom (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Kuracie mäso so špargľou a pečenými zemiakmi, ktoré sa štruktúrou podobajú receptu na zemiaky Hasselback.

2
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Mäso so špargľou: Očistíme špargľu, dáme variť do osolenej vody s 1 ČL masla a cukrom na 10 minút. Po uvarení ju nakrájame na menšie kúsky.
  2. Umyjeme a nakrájame na pásiky kuracie prsia. Ošúpeme cesnak, pretlačíme ho a zmiešame s pokrájaným mäsom, tymianom, čiernym korením a soľou. Cibuľu pokrájame na pol mesiačiky a všetko spolu opečieme na panvici na 2 ČL masla.
  3. Podlejeme zeleninovým vývarom a necháme dusiť zo 10 minút. Posledné dve minúty do panvice dáme aj uvarenú špargľu, nech sa prehreje.
  4. Vlejeme smotanu, dobre premiešame a odstavíme z plameňa. Kaviár z vanilkového struku a pažítku tiež zamiešame do omáčky.
  5. Príloha: Najlepšie sa na tento spôsob pripravujú zemiaky podlhovastého tvaru, ale môžu sa použiť i okrúhlejšie ako som mala ja.

    Ošúpeme zemiaky. Vezmeme si jeden, zrežeme pozdĺžne kúsok, aby sme ho mohli položiť na vzniknutú plochu.
    Okolo neho položíme drevené špajdle a krájame na šikmo tenké plátky tak, aby sme zemiak neprekrojili úplne.
  6. Tak nachystáme všetky. Rozpustené maslo zmiešame s parmezánom, strúhankou, soľou a červenou paprikou. Touto zmesou potom zemiaky potierame, po vrchu aj v zárezoch.
  7. Zemiaky položíme na olejom potretý plech, prikryjeme alobalom a pečieme 40 minút, potom odstránime alobal a dopečieme ešte 15 minút.
  8. Dáme na taniere a podávame s prílohou podľa chuti.