Kuracie chilli z oscarovskej zábavy (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Nie, nejedná sa o celebrity z udeľovania cien tohotoročného filmového „Oscara„ Nechal
som sa inšpirovať rcp na
str. 150, tohoročného marcového „redbookmag.com“. Podľa článku jedna z „faniniek“
filmových idolov,
zorganizovala spoločné sledovanie programu a pre priateľov pozvaných na „party“,
navarila toto „special“.
Jednotlivé ingrediencie nepredstavujú nič extra (dokonca v nich absentujú štípľavé
papričky) a príprava tiež nie je
zložitá. Navaril som, pochutnali sme si a ak chcete, môžete aj Vy!
4 - 6 porcie |
12 -15 minút príprava |
45 - 50 minút tepelná úprava |
Postup- je toho trošku viac, ale množstvo i námaha stoja za výsledný chuťový efekt; v pôvodnom rcp nie sú uvedené chili papričky, tak ja som ten môj doplnil a jedno zelené jalapeño
- všetko potrebné som pripravil, umyl, pokrájal a uložil na dosah rúk
- jednotlivé koreniny som odmeral a nasypal do pomocnej misky (ak by ste sa aj Vy rozhodli navariť túto špecialitu, jednotlivé druhy korenín a ich objemové množstvo voľte, prosím, podľa vlastného uváženia a chutí; dochutiť sa dá aj v hrnci a dokonca i na tanieri)
- v hrnci som rozohrial rastlinný olej, uložil naň na kocky pokrájané kuracie prsia, posypal ČL soli a čerstvo mletým čiernym korením (čMČK)
- mäso som priebežne premiešaval a obracal ~ 5÷7´ až sa „zatiahlo“ a opieklo do „biela“, potom som ho preložil na pomocný tanier
- do výpeku som vložil pokrájanú bielu cibuľu, kúsky paprík, plátky šampiňónov a pretlačené strúčiky cesnaku (kto má môže ich nahradiť PL cesnakového krému alebo pasty),
- premiešal a restoval na strednej teplote ~ 10´ než zmäkli
- potom som základ zalial 100 ml bieleho vína (muškát), pridal rascu, suchý koriander a moju zmes štípľavých papričiek, ako náhradu za cayenne korenie, zmiešal, priviedol do varu a varil 2÷3´ než sa víno zredukovalo
- ku zelenine som vložil kocky opečených kuracích pŕs, mrazený hrášok a fazuľu (bez nálevu) a zalial ~ 125 ml kuracieho vývaru; v pôvodnom rcp je použitá mrazená kukurica, ktorú my nemusíme, tak som ju nahradil hráškom
- premiešal, uviedol do pomalého varu, aby sa jednotlivé chute pospájali (~ 30´)
- hrniec som stiahol z ohrevu, pridal 250 ml cícerového krému na zahustenie, čerstvú šťavu z ½ limetky na doladenie chutí, premiešal a hotovo
- toto „chili“ som podával posypané strúhaným mexickým „štvorsyrom“ (ale snívame aj o posýpke so strúhaným údeným oštiepkom) a s hustou kyslou smotanou na povrchu, zajedali sme ho domácim chlebíkom
- ďalší variant je s ryžou, pokrájanou petržlenovou vňaťou, strúhaným syrom a kyslou smotanou; možností je určite viac (lístočky koriandru, zelená cibuľka pokrájaná aj s „pierkami“, rôzne druhy syrov; ak budem mať, vyskúšam aj so strúhaným oštiepkom); tunajší „domáci“ ho jedia aj so zemiakovými lupienkami (krekry, chipsy), ale rozhodne by chutilo aj s pečenými zemiakami, či zemiakovou kašou. Jedna porcia predstavuje 353 cal, 12 g tuku (z toho 2 g saturovaného), 32 g proteínov, 28 g karbohydrátov a 7 g vlákniny.
- Ak máte problém kúpiť cícerový krém už hotový, tak si ho môžete pripraviť aj vo vlastnej kuchyni: varený mixovaný cícer 250÷333 g; sezamové semienka mleté 3÷4 PL; cesnak strúčiky pretlačený 2÷3 ks; olej sójový (rastlinný) 2÷3 KL; soľ ML a čMČ(B)K štipka. Ako prémiu pre Vás, ešte jedna zaujímavá broskyňová zálievka so sherry: *** broskyňa zrelá, olúpaná a pokrájaná * olej olivový 80÷100 ml * vínny ocot so sherry (½&½) 3 PL * šalotka na drobno PL * dijon horčica ČL * cukor kryštal krupica ČL *** vymiešaj v mixéri na véééľmi hladkú konzistenciu * používaj na šaláty zo surovej listovej zeleniny * drž v chladničke ***
|