Kuracia pečeň s jablkami

Kuracia pečeň s jablkami a kurkumou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Kombináciu čerstvo mletého čierneho korenia a kurkumy som si Vám dovolil odporúčať už zopár razy. Teraz som ju použil pri restovaní kuracej pečene a neľutujem! Kurkuma má vynikajúce protizápalové účinky a je preukázateľne antioxidant. Podporuje kognitívne funkcie mozgu, hlavne u skôr narodených ľudí. Ja s „mojou“ ho používame denne pred raňajkami, na ½ zrelého avokáda, ktorú jemne posypeme soľou, čerstvo mletým čiernym korením, alebo korením 4 farieb. Veru pochutili sme si!

4-6
porcie
15 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Šalotky som pokrájal na „mesiačiky” a opiekol ich do sklovita na olivovom oleji, ktorým som tentoraz nahradil opečené kúsky slaniny aj s výpekom. Olúpané a jadrincov zbavené jablká som nakrájal na 7÷8 mm hrubé plátky,
  2. pridal ich k jemne orestovanej šalotke, posypal mletou škoricou a po premiešaní zo 5´ orestoval, ale len tak, aby sa „ohriali, napili a pripravili” na ďalší technologický krôčik,
  3. kedy som k nim pridal umyté, dočistené pečene, marinované v plnotučnej liptovskej horčici a cez noc uložené v chladničke. Ich povrch som posypal čerstvo mletým korením štyroch farieb, mletou sladkou paprikou a kurkumou. Po premiešaní som ich 4´ orestoval na jednej strane a po opätovnom premiešaní ďalšie 4´ aj na druhej strane, kedy sa z nich vytratila vyzrážaná krv; teraz som orestovanú pečeň jemne osolil a za horúca
  4. servíroval na predohriate taniere. Jedli sme ju s doma pečenou francúzskou bagetkou, ale výbore chutí aj s domácim chlebíkom! Na jemne opečených hriankach je možné takto pripravenú pečeň, s postrúhaným údeným oštiepkom, alebo parmezánom, podávať ako predjedlo, či s ryžou alebo zemiakovou kašou ako hlavné jedlo!