Restovaná pečeň

Kuracia pečeň restovaná s paprikou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Chutný variant, tentoraz s klasickou, ktorý nahradil slovenskú ryžu. Ako prílohu však môžete zvoliť a použiť pečivo, či domáci chlebík, ale aj so zemiakovou kašou však nemusí byť „zlá“. Základ, vyškvarená údená slanina s troškou kukuričného oleja, biela cibuľa a hrubo-stenná „polokapia“ dodá jedlu lahodnú chuť. Ryža, pripravená s petržlenovou vňaťou a hráškom, výsledný optický, ale aj chuťový, efekt „korunujú“. Marinovanie pečení v plnotučnej liptovskej horčici, sa u mňa stalo nepísaným zákonom.

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. laloky kuracej pečene som dočistil, odblanil, umyl a po odkvapkaní vložil späť do pôvodnej plastovej nádobky, pridal 2 PL liptovskej plnotučnej horčice, premiešal a na noc uložil do chladničky; pred prípravou obeda som ich zaradil do „prehliadkovej zostavy“
  2. tak vyzerala večer pred akciou, ktorú som začal
  3. prílohovou ryžou; jednoduchý postup, ražu dočistiť, v sitku premyť pod tečúcou vodou, presypať do panvice s „filmom“ oleja na dne, krátko popražiť, zaliať dvojnásokom horúcej vody, pridať kopcovitú KL soli a PL masla, priviesť do varu a pod pokrievkou variť, než sa v ryži objavia dierky
  4. medzitým sa mi opražili kúsky pokrájanej slaniny, ku ktorej som pridal na tenšie pásiky pokrájanú cibuľu
  5. a keď dostala priesvitný „glanc“, dostala návštevu v podobe pokrájanej polokápie a trošky oleja; po premiešaní krátko, zo 5÷7´ som základ spoločne porestoval
  6. teraz už bola ryža uvarená, do ktorej som pridal pokrájanú „bukétu“ čerstvej petržlenovej vňate a odkvapkaný sterilizovaný hrášok
  7. nuž a po zmiešaní som prílohovú zostavu „o_5“ zakryl a už bez tepelnej energie nechal dôjsť
  8. do polomäkkého slaninovo-cibuľovo-paprikového základu som vložil „netrpezlivo čakajúcu“ pečeň aj s horčicovou marinádou, premiešal a podusil prvé štyri minúty
  9. potom som jednotlivé laloky poobracal, posypal ich čerstvo mletým čiernym korením a sladkou mletou paprikou, na zjemnenie chute priložil väčšiu PL masla a po premiešaní v priebehu druhých štyroch minút dorestoval; napokon som pečeň dochutil soľou
  10. tak a toto je porcia pripravená na obed; kto chce, môže si na pečeň nastrúhať tvrdší syr, alebo údený oštiepok a určite nebude ľutovať