Kuracia pečeň pečená v husacej masti s husacími oškvarkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Nadchádza jeseň a s ňou husacie dobroty. Z domácej husi som odkrojila sadlo aj s kožou, nakrájala som ho na kocky, pokropila mliekom a dala som ho prikryté piecť na mierny plameň. V polovici pečenia som pridala kuraciu pečeň namočenú v mleku a ked bola skoro hotová, zosilnila som plameň, aby sa škvarky upiekli pekne do zlatova a pečeň dostala hnedú kôrku. Po vychladení v chladničke boli mňamózne nedeľné raňajky na stole. Odporúčam vyskúšať, je to naozaj vynikajúce.

2 - 3
porcie
60 minút
príprava
20+20+10 minút
na 60 - 60 - 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Z domácej husi som odrezala sadlo aj s kožou.
  2. Pokrájala som ho aj s kožou na kocky o hrane asi 1,5 - 2 cm.
  3. Kuraciu pečeň som umyla a nechala dobre odkvapkať, odstránila som blanky a cievy.
  4. Kocky pokrájaného sadla som zaliala polovicou studeného mlieka a dala do hrnca.
  5. Kuraciu pečeň som zaliala druhou polovicou mlieka a nechala odstáť asi 1 hodinu. Pečeň v mlieku veľmi zjemnie a chuťou veľmi pripomína husaciu pečeň, ktorá je síce oveľa lepšia, ale aj neskutočne drahá.
  6. Hrniec s husacím sadlom a s mlekom som prikryla pokrievkou, postavila som ho na najnižší plameň a takto vyzerajú husacie škvarky po prvých 20-tich minútach pečenia.
  7. Vtedy som pridala k husacím škvarkom kuraciu pečeň aj s mliekom, v ktorom bola namočená.
  8. Piekla som na veľmi miernom plameni prikryté ďalších 20 minút, kedy všetko spolu vyzerá takto. Ničím som nekorenila, ani nesolila a nič iné som ani nepridávala. Všetko sa pečie na prírodný spôsob - in natur. Občas je potrebné zmes premiešať, aby sa neprichytila o dno, lebo je tam aj mlieko.
  9. Po tejto dobe som zvýšila plameň na strednú výšku a prikryté som piekla ešte 10 minút, kým škvarky nedostali peknú zlatistú farbu a boli trošku chrumkavé a pečeň dostala hnedú kôrku, zvnútra zostáva jemná a zamatová konzistencia.
  10. Keď čiastočne zmes vychladla, naplnila som plastovú nádobku a po úplnom vychladnutí som dala dobre vychladiť, robila som v sobotu večer, dala som do chladničky na noc.
  11. Ráno som túto neskutočnú pochúťku vybrala z chladničky a pokrájala som na mesiačiky cibuľu a paradajky, papriky som pokrájala na kolieska.
  12. Potom som zmes natierala na čerstvo upečený chlebík, až teraz som celé jemne posolila a podávala na raňajky.
  13. Takto pečené oškvarky majú úžasne dobrú chuť a pečeň veľmi pripomína chuťou husaciu pečienku.
  14. Moja mama pomletím tejto zmesi a pridaním dalších prísad pripravovala obyčajne v nedeľu na raňajky vynikajúcu židovskú paštiku - nádherná spomienka na detstvo. Ak vyskúšate, nebudete ľutovať. Prajem dobrú chuť. Mama piekla presne týmto spôsobom husaciu pečeň z vykŕmenej husi.