Kurací vývar s nádychom Indie

Autor receptu: namarie

Túto polievku fakt milujem. Je to veľmi príjemný spôsob ako priniesť trocha exotiky do nedeľného obedu. Pozostáva zo základných surovín, ktoré nájdete v každom supermarkete a predsa mi tak veľmi pripomína Indiu. Vznikla zo zúfalstva využiť čo naviac surovín z chladničky, bez toho aby ste v nedeľu nemuseli bežať do obchodu. Zje ju dokonca aj moja sestra, ktorá je vegánka :) Vyskúšajte!

7
porcií
90 minút
príprava
75 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na úvod si nakrájame všetky suroviny. Ja to robím tak, že cibuľu nakrájam na kolieska, mrkvu - ak je menšia - hodím ju tam celú, ak je väčšia na pásiky, tak isto ako celer a petržlen. Zemiaky si nakrájame na kocky a petržlenovú vňať natrháme - tak bude jej chuť v polievke intenzívnejšia.
  2. Umyjeme kuracie kože a krídielka. Mne väčšinou zvýšia z porcovania celého kuraťa. Mám ich spolu s kožami odložené vždy v mrazničke. Do veľkého hrnca dáme roztopiť maslo v sezamovom oleji. Ak nemáte sezamový olej - použite rastlinný, alebo olivový a opražte na ňom sezamové semienka. /pozor! veľmi na jemno aby sa nepripálili/. Prídáme cibuľu, celer, mrkvu a petržlen. Smažíme na oleji cca 3 min.
  3. Do hrnca pridáme kuracie kúsky. Posypeme čiernym korením, kurkumou, vegetou a prihodíme chilli papričky. Pomiešame. Ak nemáte radi príliš pikantné - dajte iba jednu malú sušenú chilli, pretože ak dáte viac v horúcej vode sa to rozplynie a bude to fakt páliť :) Tento mix necháme smažiť na oleji cca 4 minúity na maximum. Potom prilejeme vodu.
  4. Polievku necháme variť na miernom ohni a po cca 45 minutách pridáme čerstvý rozmarín, petržlenovú vňať, soľ a zemiak nakrájaný na kocky. Ak sa vám zdá polievka príliš pikantná pridajte ešte jeden zemiak - zmierni to pálivosť. Po pridaní ingrediencií necháme variť ešte cca 30 min., dokým zemiaky nezmäknú.
  5. Keď je polievka hotová môžete ju podávať. Ja ju servírujem bez slížov, poprípade pridám 6 min. pred dovarením trochu niťoviek. A mám tu ešte jeden skvelý tip ak to máte radi fakt naostro - keď polievku dovaríte pridajte do nej mix nastrúhaneho cesnaku a zázvoru. Od tej chute sa vám roztopí jazyk. Dobrú chuť!:)