Kuracie mäso
Kurací perkelt s koreňovým petržlenom (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Na vyše „dospelé kolená“ som si obľúbil jednoducho pečenú koreňovú zeleninu a zvlášť petržlen.* To bol štart na pokus jeho
použitia aj v kombinácii s mäsom v podaní perkeltu. Neobjavil som síce „Ameriku“, ale chutilo nám neúrekom. Lahôdkový
efekt bol zvýšený, teda aspoň u nás, i pečeným petržlenom na perkelte. Snažíme sa byť v jedení „dobrí“, lebo pri poslednej
krvnej kontrole nám namerali vyššie hodnoty cukru. Podľa odborníkov by nám v našom snažení mala pomôcť aj dobrá
„bezškrobová“ zelenina.
4-6 porcie |
30 minút príprava |
35-45 minút tepelná úprava |
Postup
- ...ešte olej a koreniny a je to všetko.
- Kuracinu som pokrájal na väčšie kúsky a opiekol na oleji. Potom som ich preložil na pomocný tanier.
- Vo výpeku som do sklovita orestoval pokrájanú cibuľu.
- Pridal som pokrájanú zeleninu, krátko orestoval.
- Posypal korením, pridal pretlačený cesnak a
- pikantný krém „Harissa“ (kto nemá, použije svojho „silného Piťa“, alebo iný života budič).
- Variaci, či dusiaci, sa komplet som dokončil navrátením opečených kúskov kuraciny,
- premiešal, zalial horúcim kuracím vývarom a „ozdobil voničkou“ vetvičiek tymianu.
- Po dobrej ½ hodine som mohol servírovaný perkelt doplniť kúskami opečeného petržlenu a „kostovníkom“ popriať dobrú chuť k obedu.
- Jeseň je síce už studená (dokonca aj sv. Martin prišiel k nám na bielom koni), ale jej farby zohrievajú aspoň oči a dušu.