Kurací kyslý šalát á la treska (fotorecept)
Autor receptu: patroveckypitrs
Ak niekto nemôže tresku tak tu ponúkam jednu z verzii náhrada za ňu.
6 - 8 porcií |
20minút minút príprava |
80 minút minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si suroviny na šalát.
- Do hrnca hlbšieho aby tam vošlo kura nalejem 3,5 l vody a 0,7 l octu pridám bobkový list, nové korenie, celé čierne korenie a soľ. Ďalej dám do hrnca očistené kura, mrkvy a zeler. Hrniec dám variť na sporák spočiatku na silno nech sa voda rozvarí. Potom na pomaly, len tak tichučko vodu bublať.
- Mrkva so zelerom sa skôr uvaria skúsim vidličkou či sú mäkké a vytiahnem von z hrnca ochladnúť. Kura sa dlhšie varí musí byť mäkké a oddeľovať sa od kostí. Potom ho tiež vytiahnem a nechám vychladnúť.
- Počas chladnutia kuraťa som si nakrájal očistenú cibuľu, feferónky a uhorky na drobno. Vychladnutú zeleninu som strúhal na strúhadle. Nakoniec po vychladnutí kuraťa aj to som nakrájal na drobno. Všetko som to dal do hrnca pridal horčicu ešte osolil a trochu mletého čierneho korenia napokon tatársku omáčku.
- Všetko som to dobre premiešal. Ak je to veľmi husté tak stačí dať dve až tri lyžice bieleho jogurtu, alebo trochu nálevu z uhoriek. Šalát som dal do skla a do chladničky od večera do rána.
- Ráno som si dal na tanier s čerstvým rožkom a tlačil do seba až sa mi gule za ušami robili. Tento šalát je kyslý aj pikantný. A hlavné zdravý najmä tá tatárka. Prajem dobrú chuť.
Z tohto množstva mi vyšlo 2 kg šalátu.