Kurabiye - turecké sušienky (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Prvý krát som ich ochutnala,ked´ ich moja švagriná doniesla so sebou,ked prišli k nám na návštevu.Vraj také malé pohostenie k večernému čaju.Velmi mi tieto sušienky zachutili a hned som si aj vypýtala recept :-) ktorý teraz ponúkam ďalej vám...

80 ks
porcií
30m+1h v chlade minút
príprava
10-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku,škrob a cukor najprv premiešame lyžicou.Potom pridáme zmäknuté,tak do polovice spustené maslo.Všetko spolu dobre zmiešame do polotuhého cesta.Skoro ako linecké,niečo podobné.Ked ho máme hotové,rozdelíme ho na 4 diely,ktoré spracujeme do valčekov s priemerom 4 cm(hrúbka) a dáme na 1 hodinu do chladničky.
  2. Po hodinke cesto vyberieme,nemá byť ani príliž tvrdé ani mäkké :-) také presné..aby sa dalo krájať a formovať.Z valčeka krájame kolieska hrubé 1-1,5cm.Na každé koliesko urobíme vidličkou čiarky,vidličku musíte pritlačiť.Tie čiarky(pasiky) musia byť hlbšie.
  3. Potom prstami koliesku stlačíte obe strany,aby ste dostali také špice..niečo ako tvar oka ;-))
  4. Ked ich máme všetky vytvarované,poukladáme ich na suchý plech,trocha dalej od seba a dáme piecť do rúry,ktorú sme si vopred rozohriali na 180°C(horne+dolne) a pečieme 10-15 minut.Treba kontrolovať,naozaj sa velmi rýchlo upeču.Majú byť len slabučko upečené,nie dohneda!
  5. Už upečené keksíky..končeky majútrocha hnedkasté,ale zvrchu sú skoro biele..
  6. Ked nám keksíky vychladli,každý jeden zvlášť poriadne obalíme v práškovom cukre ;-)
  7. A môžeme "chruskať" ;-)) keksíky chutia výborne,sú také rosypkavé..ale pravdaže si treba aj odložiť na neskôr,do niakej keksíkovej krabici alebo flaše a schovať..aby bolo niečo aj pre nečakaných hostí :-))