Kura zaneprázdnenej ženy
Autor receptu: fialka49
Toto kura však môžu pripravovať i muži a pritom pozerať športový prenos. Stihnú
navariť a neujde im nič zo športového podujatia.
Rada skúšam nové recepty. Najradšej mám tie, ktoré sa pripravujú z dostupných
surovín a nezaťažia moc ani žalúdok, ani peňaženku.
Navyše príprava plne zodpovedá všetkým, ktorí varia a medzitým myslia na desať
ďalších robôt, ktoré ešte musia bezpodmienečne stihnúť alebo si urobiť možno i trochu
lážo-plážo. Veď si aj to každý zaslúži(me), či nie?
6-8 porcií |
60 minút príprava |
50+10 minút na 200 °C |
Postup
- Očistené kura rozporcujeme a posypeme ho koreninami podľa zvyku a chutí. Okrem pôvodného receptu som zvykla posypať aj práškom z mletých hríbov (milujeme hríbovú chuť).
Rukou dobre premiešame, prikryté necháme odpočívať aspoň hodinu.
- Plech pomastíme, ja polejem olejom, vysypeme rovnomerne hranolky priamo z mrazničky a zasypeme rovnomerne umytou surovou ryžou. Posolíme, ovegetíme. Nemusíme sa báť i soli i vegety (alebo solčanky), lebo ochutiť potrebujú aj hranolky aj ryža.
- Suroviny na plechu zalejeme lečom (aj so šťavou) a pokladieme kúsky kuraťa.
Prikryjeme dvojitým alobalom a dáme na 200 stupňov na 50 minút piecť.
Skúsime, ak ryža ešte potrebuje dusiť a šťava je už vydusená (obyčajne dlhozrnná ryža potrebuje čosi viac vody), prilejeme trochu vriacej vody a dodusíme.
- Odstránime alobal a zapečieme asi 10 minút, aby sa chytila kôročka.
Servírujeme.
Prílohu nepotrebujeme žiadnu, lebo je to niečo také ako eintopf, v tomto prípade einblech.