Kura s pečenými citrónmi, olivami a kaparami (fotorecept)

Autor receptu: tizian1cat

Mali sme mať dnes veľký spoločný valentínsky obed, 4 generácie za jedným stolom a vďaka chrípke sme zase zostali doma len my dvaja, moja mama a pes. Mladšie generácie to chrípkovo vzdali...:-((( Tak som včera poroznášala autom jedlo a zásoby do chrípkových ohnísk a dnes som sa mohla znovu venovať mojej kuchyni a rozmyšlať, čo s veľkým množstvom prichystanej kuracinky.....

4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Nakrájame si citróny na tenké plátky.
  2. Vystelieme si plech papierom na pečenie, položíme naň citróny, pokvapkáme olivovým olejom a posolíme - použila som soľ so sušeným rozmarínom.
  3. Pečieme v trúbe rozohriatej na 160st.C asi 25 minút -kým nezačnú okraje mierne hnednúť. Vyberieme a necháme vychladnúť. Citróny si môžme pripraviť deň dopredu.
  4. Očistené a nakrájané kuracie stehná a prsia posolíme, obalíme v hladkej múke, prebytočnú múku otrasieme. Ja dávam dole kožu z mäsa, ale to je na rozhodnutí každého kuchára.
  5. Na oleji v hlbšej panvici alebo v širšom hrnci si opečieme kuracinku do zlatohnedej farby z oboch strán.
  6. Pridáme k mäsku kapary a olivy. Posypeme červenou paprikou a čiernym korením. Podlejeme kuracím vývarom.
  7. Necháme variť asi 20 minút, po 10 minútach kuracie mäso otočíme. Keď je už šťava takmer sirupovitej konzistencie, posypeme provensálskym korením a pridáme upečené citróny. Zľahka premiešame. Na záver posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou.
  8. Servirujeme buď len so zeleninovým šalátom alebo s indiferentnou prílohou ako je čistá ryža alebo cestoviny, aby sa neprerážala unikátna citrónovo -olivová chuť a vôňa tohto jedla.