Kura na víne, zelenine a hubách (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Poznám kura na tisíc spôsobov a všetky sú dobré. Rozmýšľala som, ako ho pripraviť tak, aby sa približovalo francúzskej kuchyni, ktorú zbožňujem. A videlo sa mi dekoratívnejšie, ak z mrkvy ručne a pomocou noža vytvorím guličky, nie je to ťažké a je to celkom efektné.

2
porcie
120 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kuracie stehná nasolíme a okoreníme bielym mletým korením.
  2. Očistíme si zeleninu.
  3. Očistené zemiaky pokrájame na krížalky.
  4. Malé šampiňony umyjeme vo vode, ak sú medzi nimi väčšie, prekrojíme ich na polovicu.
  5. Mrkvu pokrájame na 3 cm valčeky. V strede ponecháme pás široký asi 1 cm a počnúc od neho ju skrojíme dookola na oblo nožom, až vytvoríme tvar guľôčky. Nefotila som, lebo tu nebol nikto další, kto by postup práce, ako to robím, mohol nafotiť. Jarnú cibuľku nakrájame na hrubšie kolieska a stonkový zeller na 1 cm kúsky.
  6. Kuracie stehná obalíme v múke.
  7. Obalené kuracie stehná opečieme prudko na rozpálenom oleji v panvici z oboch strán do červena.
  8. V pekáčiku rozpustíme maslo, na ktorom orestujeme pripravenú zeleninu. Osolíme a okoreníme mletým bielym korením.
  9. Prilejeme víno, vodu a vložíme opečené kuracie stehná. Tekutina nemá presahovať vyššie ako do polovice stehien. Privedieme do varu. Prikryté vložíme do trúby a dusíme na 180 stupňoch 45-50 minút. Medzitým obvaríme zemiaky vo vriacej osolenej vode, scedíme a pečieme ich pekáčiku, vymazanom olejom v trúbe na 220 stupňoch 15-20 minút.
  10. Podávame horúce, na tanieri obložíme kuracie stehno udusenou zeleninou aj so šťavou a pečenými zemiakmi.