Kuracie mäso
Kura na indický spôsob s voňavou basmati ryžou
Autor receptu: ryzasos
Samotné butter chicken ako sám názov predpokladá je pripravené na panvici s maslom, korením, a nakoniec sa uvarí s
pasírovanými paradajkami, zjemní smotanou a to je všetko. Celé varenie vám nezaberie viac ako 30 minút.* Navyše vám doň
postačuje len jedno indické korenie – garam masala. Zoženiete ho vo väčších supermarketoch alebo potravinách s exotickým
tovarom.
4 porcie |
10 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Kuracie prsia nakrájajte na približne rovnako veľké menšie kúsky. V panvici s vyšším okrajom rozohrejte olej.
- Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte na oleji do zlata. Pridajte maslo, pretlačený cesnak aj nastrúhaný zázvor a dobre premiešajte. Keď sa maslo roztopí, pridajte korenie garam masala a čili, nechajte prevoňať a pridajte kuracie mäso.
- Sprudka orestujte tak, aby sa mäso čo najrýchlejšie zatiahlo. Potom pridajte paradajkový pretlak, pasírované paradajky a nakoniec aj smotanu. Premiešajte a nechajte variť na miernom ohni približne 5-10 minút. Omáčka mierne zhustne a mäso sa príliš nevysuší. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
- Medzitým si do menšieho hrnca dajte ryžu, zalejte ju 450 ml vody. Pri varení ryže basmati sa dáva vždy pomer 1:1,5. Teda 1 časť ryže a 1,5 násobok vody. Pridajte klinčeky, štipku mletej škorice, trochu soli a sprudka priveďte do varu.
- Hneď ako sa ryža začne variť prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a varte 12 minút. Potom ryžu odstavte a nechajte prikrytú ďalších 10 minút. Potom bude ryže krásne nadýchaná a uvarená akurát.
- Mäso spolu s omáčkou naservírujte spolu s ryžou, a skvele sa hodí na záver aj lyžica bieleho jogurtu, hlavne ak vám ušla ruka s čili korením. Naopak pre detskú, neštipľavú verziu, čili úplne vynechajte a pochutnáte si aj tak.