Kura à la perlička (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept je u nás dlho, len niektoré suroviny ťažko zoženiem, tak som ho prispôsobil novej dobe. Sused keď to jedol prvý krát tak po 1,5 l vína zahlásil" Nie je sviečková ako sviečková. Jedna je sviečkovica sviečková a druha je sviečkovica á la tuti a to je tato." V pôvodnom recepte bola perlička a nie kura. Víno bolo ríbezľové (biele s čiernymi). Hríby boli bedle. Je to vhodne aj z bažanta, alebo jarabice.

6-8
porcií
20 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Kuracie štvrte očistíme a orežeme mastné časti. Potom krájame na menšie kusy. Orezané kúsky a koreňovú zeleninu použijeme na vývar. Hríby nakrájame na malé kusy, tak isto aj papriku pokrájame. Cesnak a feferóny posekáme. Cibuľu nakrájame na drobno.
  2. Aby sme nezabudli pripraviť víno a šípkový lekvár. Kedysi sme používali víno z bielych ríbezli pomiešané s čiernymi. Teraz to nemám tak som to nahradil. Toto víno ma trochu arómu ríbezli.
  3. Varíme to všetko v jednom hrnci. Na oleji orestujeme cibuľu.
  4. Pridáme pokrájané papriky dusíme, tak na polovicu nech sa voda vyparí. Teraz pridáme feferóny a cesnak oboje nasekané . Chvíľu dusíme.
  5. Po chvíle dusenia pridáme pokrájané šampiňóny. Dusíme nech sa s nich voda trochu vyparí.
  6. A napokon pridáme mäso. Okoreníme čerstvo zomletím bielym korením. Pridáme borievky a trochu osolíme. Podlejeme vínom a dusíme až mäso bude mäkké. Ak by nám to veľmi hustlo podlievame vývarom. Tak pol litra vývaru nám stačí.
  7. Ak je mäso už mäkké vyberieme ho z hrnca na bok. A hrniec odstavíme zo sporáka.
  8. Teraz do hrnca dáme šípkový lekvár a hmotu mixujeme na na omáčku. Hrniec dáme späť na sporák a znovu rozvaríme.
  9. Pridáme smotanu a rozvaríme. Ochutnáme a pripadne dochutíme. Teraz dáme späť do hrnca mäso a znovu rozvaríme na chvíľu. Odstavíme zo sporáka a je to hotové. Necháme postať 15 minút nech prejdú chute a môžme servírovať.
  10. Ak si to uvaríte tak Vám prajem dobrú chuť. Nech Vám to chutí ako nám. Ja som dal teraz knedle k tomu. Podávame aj s haluškami a cestovinou. Takže nie je to sviečkovica sviečková.