Kúcsos kalács - kľúčový koláč (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Symbolizuje spájanie, asi preto je po stáročia tradičným koláčom na svadbách v maďarských oblastiach. Tento recept je z dedinky Modrany v komárňanskom okrese.

60+60 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V rámci gastrofestivalu v spomínanej dedinke som mala možnosť vidieť samotné zapletanie koláčikov. Ženičky to robili rýchlo, tak som cvakala foťákom aby som si to doma mohla vyskúšať. Väčšinou sa robí koláč na celý plech, tu sa robia aj takéto malé.
  2. Kysnuté cesto začneme prípravou kvásku: v poháriku s lyžičkou cukru rozmiešame droždie, necháme napučať. Premyté hrozienka namočíme v troche mlieka. Obe múky, soľ, zvyšok cukru, olej, 2 žĺtky, zmäknuté maslo a hrozienka spolu s mliekom premiešame, pridáme vzídený kvások a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme asi 40 minút na teplom mieste odpočinúť.
  3. Nenakysne veľmi, ale je kyprejšie. Odštipujeme z neho kúsky, z ktorých šúľame paličky o niečo hrubšie ako palec a v dĺžke cca 10cm. Na jeden koláčik sú potrebné 4 rovnaké paličky. Dve prvé uložíme vedľa seba zvisle, na ne do mriežky položíme dve vodorovne. Postup treba dodržať kvôli výslednému efektu. Podsypávať múkou vôbec nie je potrebné, s cestom sa pracuje výborne
  4. Dve a dve paličky v štyroch rohoch pretočíme - vymeníme im miesta takto
  5. pretočíme všetky páry, ukáže sa takýto útvar
  6. Ak sa lepšie pozrieme, vidieť, akoby to boli štyri do seba zakvačené polkruhy. Tak ich pekne pospájame do kruhov, začneme horným
  7. a pokračujeme ostatnými, až vznikne tento obrazec. Nie je to nič ťažkého, cesto je veľmi plastické, spoje dobre postláčame, aby držali
  8. teraz potrebujeme tak isto hrubý ale dlhší šúľanec, ním obopneme celý útvar
  9. Koláčik je hotový, premiestnime ho na plech vystlaný pečiacim papierom. Ja som papier zospodu fixovala maslom, aby sa mi nekrútil
  10. Robila som zo štvrtinovej dávky, vyšli mi tri koláčiky a zvyšok vydal takúto mini pletienku. Necháme odpočinúť asi 15 minút, potom potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom alebo sladkou smotanou. Z celej dávky by vyšlo určite aj 14 koláčikov.
  11. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C do červena, u mňa to bolo asi 25 minút.
  12. Aby boli krajšie, potrieme ich hneď po vytiahnutí z rúry cukrovým sirupom, zvarila som ho z lyžice cukru a trochy vody.
  13. Viac sa dočítate a uvidíte na mojom blogu.
  14. Cesto je po upečení chutné, jemné a páravé
  15. Už ostáva len vychutnať si koláčiky s nejakým dobrým čajom a tešiť sa z vydareného prepletania.