Kučeravá polievka

Autor receptu: anina6

Minule som Izabelke sľúbila, že pridám túto fantastickú polievku. Je to polievka z huby, ktorá sa spisovne volá kučierka a u nás ju voláme barania hlava. Len škoda, že som ju nenafotila, keď sme ju doniesli z lesa. Podarilo sa mi ju nájsť prvýkrát, ináč moja polovička ju nachádza každý rok, tentokrát som prvenstvo slávila ja. Takže tu je recept.

120 minút
príprava

Postup

  1. Narezané huby si dáme na cedidlo a opláchneme pod studenou vodou. Dáme variť do hrnca so studenou vodou, povaríme a keď začne voda vrieť, stíšime plameň. Medzitým si pravíme zeleninu. Mrkvu si očistíme a nakrájame na kolieska a stvrťky. Natrháme si poriadnu kytičku petržlenovej vňate, zeleru a ligurčeku. Všetko poriadne opláchneme, zviažeme do kytičky. Vyberieme si krásny kaleráb, toho roku sa mi podarilo vypestovať krásne veľké kaleráby, a polovičku sme pochrúmali. Takže takto umytú a nakrájanú zeleninu vložíme do polievky a varíme. Pridáme soľ, čierne korenie a tekuté korenie Magi.
  2. Asi po 2 hodinkách, keď sa všetko krásne uvarilo a vôňa sa šíri celým našim príbytkom, začíname pripravovať zápražku. Čiže klasika, na oleji alebo masti speníme cibuľku, pridáme hladkú múku a nakoniec červenú papriku. Dávame pozor, aby nám neprihorela. Vlejeme ju do polievku a máme deliktesnú polievočku hotovú. Na záver ešte dochutíme podľa toho, kto chce viac slané alebo vegetové. Ako závarku do polievky som použila cestovinové fliačky. Hoci do takejto polievky, sú najsamlepšie domáce, no nestíhačka. Verím, že ak sa vám podarí nájsť takúto kučierku alebo baraniu hlávku, a uvaríte z nej polievku, vaše polovičky budú nadšené. Prajem dobrú chuť