Čokoládová torta

Kubánska torta

Autor receptu: mojaradost

Výborná tortička!

16
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Korpus: Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny, po lyžiciach zašľaháme cukor, po jednom žĺtky, olej, vodu, preosiatu múku s práškom do pečiva a preosiate kakao. Upečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme, priemer 26 cm. Teplote 180 °C 25 - 30 minút alebo podľa potreby. Necháme vychladnúť.
  2. Krém: Je to parížska šľahačka. V nádobe v troche smotany rozmiešame cukor, kakao a vanilkový cukor, prilejeme zvyšnú smotanu a za stáleho miešania privedieme k varu. Odstavíme a po vychladnutí odložíme do chladničky na 12 hodín. Potom vyšľaháme na hustú penu.
  3. Z korpusu stiahneme vrchnú šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení, začne sa oddeľovať akoby sama. Potrieme ríbezľovým lekvárom. Banány prekrojíme po dĺžke na polovicu a ukladáme od vonkajšieho okraja, kým nevyplníme celý povrch. Natrieme parížsku šľahačku, aj na boky torty.
  4. Potrieme celú tortu čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Banánové kvietky som potrela citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Uskladňujeme v chladničke. Krájame horúcim nožom, aby nepopraskala poleva. Dobrú chuť!