Čokoládová torta
Kubánska torta
Autor receptu: mojaradost
Výborná tortička!
16 porcií |
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Korpus: Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny, po lyžiciach zašľaháme cukor, po jednom žĺtky, olej, vodu, preosiatu múku s práškom do pečiva a preosiate kakao. Upečieme vo vymastenej a múkou vysypanej forme, priemer 26 cm. Teplote 180 °C 25 - 30 minút alebo podľa potreby. Necháme vychladnúť.
- Krém: Je to parížska šľahačka. V nádobe v troche smotany rozmiešame cukor, kakao a vanilkový cukor, prilejeme zvyšnú smotanu a za stáleho miešania privedieme k varu. Odstavíme a po vychladnutí odložíme do chladničky na 12 hodín. Potom vyšľaháme na hustú penu.
- Z korpusu stiahneme vrchnú šupku, ktorá sa vytvorila pri pečení, začne sa oddeľovať akoby sama. Potrieme ríbezľovým lekvárom. Banány prekrojíme po dĺžke na polovicu a ukladáme od vonkajšieho okraja, kým nevyplníme celý povrch. Natrieme parížsku šľahačku, aj na boky torty.
- Potrieme celú tortu čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. Banánové kvietky som potrela citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Uskladňujeme v chladničke. Krájame horúcim nožom, aby nepopraskala poleva. Dobrú chuť!