Kubánska ryža s pečeným mäsom (fotorecept)

Autor receptu: andys

Kubánska ryža je ryža s fazuľou (Congri - ryža s farebnou fazuľou alebo Moros y Cristianos - ryža s čiernou fazuľou). Kubánci ju podávajú k pečenému mäsu. Recept si priniesla priamo z Kuby moja starká, takže sa u nás pomaly dedí z pokolenia na pokolenie. Čiernu fazuľu tiež doviezla starká z Kuby, ale žiaľ, už niekoľko rokov sme odkázaní na obchod, kde dostať len farebnú fazuľu.

6
porcií
30 minút
príprava
60-90 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny:
  2. Fazuľu dáme namočiť do vody (najlepšie na noc). Po napučaní vodu zlejeme a fazuľu dáme variť do okorenej vody. Pridáme aj 2 ks bobkového listu. Pomaly varíme do polomäkka.
  3. Medzitým si pripravíme mäso na pečenie. Krkovičku prešpikujeme cesnakom, potrieme olejom...
  4. ...osolíme, okoreníme a votrieme bylinky. Dáme do vymastenej ohňovzdornej misy, podlejeme vodou (alebo vývarom) a pečieme vo vyhriatej rúre. Čas prispôsobíme veľkosti mäsa, upečené mäso stlačíme prstom, ak je poddajné, treba ho ešte šupnúť do rúry.
  5. Pred dopečením k mäsu pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.
  6. Kým sa mäsko pečie, dokončíme ryžu s fazuľou: na panvici speníme na oleji nakrájanú cibuľu, pridáme prepláchnutú ryžu, soľ a prudko opražíme.
  7. Opraženú ryžu pridáme k polomäkkej fazuli. Dáme pozor, aby bol v hrnci dostatok vody, kým sa ryža neuvarí do mäkka. Pravidelne miešame. Pridáme cesnak, trošku kryštálového cukru a asi dve lyžice octu, prípadne dosolíme.
  8. Podávame s pečeným mäsom, nakrájaným na plátky. Dobrú chuť.