Fazuľová polievka

Kubánska fazuľová polievka s jalapeño (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Jednoduchá „rýchlovka“ na chalupe, či chate, ale aj po príchode zo zdravotnej prechádzky. Na myseľ mi prišiel slogan mojej presladkej mamky, B. P., s mne podnes chýbajúcim košickým dialektom: „Keď to nebude dobré, zjedia to deti“! V tom prípade vynecháme jalapeño, no lístočkami petržlenovej a zelerovej čerstvej vňate nešetríme. Recept som upravil po jeho TV uzkážke v podaní herečky Valerie Bertinelli, šikovného to žieňaťa aj v kuchyni. Kimlo si jalapeño znásobí podľa vlastnej predstavy a chuti!

4-6
porcie
12-15 minút
príprava
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Predstavujem Vám jednoduchú zostavu, ale dovoľujem si Vás ubezpečiť, že výsledok jednoduchej tepelnej prípravy je naozaj chutný.
  2. Do hrnca som na veľkých „slzičkách“ postrúhal celú cibuľu, pridal ku nej naplátkované strúčiky cesnaku,
  3. zalial olivovým olejom (ale kľudne by som použil aj slnečnicový, kukuričný, či rastlinný), zapol som ohrev na ½ výkon a
  4. v priebehu dusenia pridal aj na drobno pokrájané dve jalapeños a na „broky“ pokrájané „halúzky“ petržlenovej vňate.
  5. Nasledovala asi KL soli, ½ KL čerstvo mletého čierneho korenia a po PL mletej rasce a mletého koriandra (cilantro),
  6. po asi 3÷4´ restovaní som do hrnca vlial 2x439 g konzervy čiernej fazule a hrnček teplej vody, v originál rcp jedna konzerva aj so šťavou a druhá bez nej, ale po krátkom „podumaní“ ja som prilial šťavu aj z druhej a prázdne konzervy som prepláchol teplou vodou, ktorú som tiež vylial do zostavy,
  7. ktorú som nechal povariť asi 24´.
  8. Vo „finiši“ som z polievky sitkom vybral asi 200 ml fazule, zvyšok v hrnci na hrubo rozšľahal ponorným mixérom, vrátil celé bôby uvarenej čiernej fazule,
  9. zasypal lístočkami pokrájanej petržlenovej a zelerovej vňate a za horúca
  10. servíroval do väčších porcelánových misiek. My sme túto polievku jedli iba tak „na čisto-holo“, ale komu sa to máli, môže si do nej pridať krutóny z bieleho pečiva (3÷4 rohlíky, alebo žemle, či adekvátne množstvo vekle, pokrájané na 15÷20 mm kocky, rozložiť v pekáči, pokropiť rozpusteným maslom a olejom, zasypať drveným koriandrom, mletým sušeným cesnakom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vlastných chutí; rukami premiešať a nechať 150÷180´ VYSUŠIŤ v elektrickej rúre pri 125÷130 °C (250÷275 °F).