Fazuľová polievka
Kubánska fazuľová polievka s jalapeño (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Jednoduchá „rýchlovka“ na chalupe, či chate, ale aj po príchode zo zdravotnej
prechádzky. Na myseľ mi prišiel slogan
mojej presladkej mamky, B. P., s mne podnes chýbajúcim košickým dialektom: „Keď to
nebude dobré, zjedia to deti“! V
tom prípade vynecháme jalapeño, no lístočkami petržlenovej a zelerovej čerstvej vňate
nešetríme. Recept som upravil
po jeho TV uzkážke v podaní herečky Valerie Bertinelli, šikovného to žieňaťa aj v
kuchyni. Kimlo si jalapeño znásobí
podľa vlastnej predstavy a chuti!
4-6 porcie |
12-15 minút príprava |
25-30 minút tepelná úprava |
Postup
- Predstavujem Vám jednoduchú zostavu, ale dovoľujem si Vás ubezpečiť, že výsledok jednoduchej tepelnej prípravy je naozaj chutný.
- Do hrnca som na veľkých „slzičkách“ postrúhal celú cibuľu, pridal ku nej naplátkované strúčiky cesnaku,
- zalial olivovým olejom (ale kľudne by som použil aj slnečnicový, kukuričný, či rastlinný), zapol som ohrev na ½ výkon a
- v priebehu dusenia pridal aj na drobno pokrájané dve jalapeños a na „broky“ pokrájané „halúzky“ petržlenovej vňate.
- Nasledovala asi KL soli, ½ KL čerstvo mletého čierneho korenia a po PL mletej rasce a mletého koriandra (cilantro),
- po asi 3÷4´ restovaní som do hrnca vlial 2x439 g konzervy čiernej fazule a hrnček teplej vody, v originál rcp jedna konzerva aj so šťavou a druhá bez nej, ale po krátkom „podumaní“ ja som prilial šťavu aj z druhej a prázdne konzervy som prepláchol teplou vodou, ktorú som tiež vylial do zostavy,
- ktorú som nechal povariť asi 24´.
- Vo „finiši“ som z polievky sitkom vybral asi 200 ml fazule, zvyšok v hrnci na hrubo rozšľahal ponorným mixérom, vrátil celé bôby uvarenej čiernej fazule,
- zasypal lístočkami pokrájanej petržlenovej a zelerovej vňate a za horúca
- servíroval do väčších porcelánových misiek. My sme túto polievku jedli iba tak „na čisto-holo“, ale komu sa to máli, môže si do nej pridať krutóny z bieleho pečiva (3÷4 rohlíky, alebo žemle, či adekvátne množstvo vekle, pokrájané na 15÷20 mm kocky, rozložiť v pekáči, pokropiť rozpusteným maslom a olejom, zasypať drveným koriandrom, mletým sušeným cesnakom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením podľa vlastných chutí; rukami premiešať a nechať 150÷180´ VYSUŠIŤ v elektrickej rúre pri 125÷130 °C (250÷275 °F).