Krupnik - krúpková polievka (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Listovala som si v knižôčke Židovská kuchyňa od Aleny Krekulovej a nechala som sa inšpirovať receptom na "krupnik". Ako krupnik sa označuje nielen tradičný sladký alkoholický nápoj podobný likéru, obľúbený v Poľsku a Litve, ale krupnik nájdete aj ako polievku z krúp s rôznymi obmenami a s prívlastkami poľská, zeleninová, židovská. Táto verzia spája krúpky, fazuľu, mrkvu, petržlen, zeler, sušené huby, paradajky a kôpor. Ja poznám inú krúpkovú, ale táto aj bez kusa mäsa stojí za vyskúšanie :-)

60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Používam hrnček s objemom 300 ml :-)
  2. Fazuľu preberieme, prepláchneme a namočíme napr. ako ja do 1l vody cez noc (a rovno do hrnca, v ktorom budeme polievku variť - menej riadov :-)) ). Fazuľu po tomto nočnom kúpaní dáme variť.
  3. Zatiaľ si zeleninu primerane nakrájame.
  4. Krúpky preberieme a prepláchneme. Spolu s hubami ich na 10 min namočíme (zvlášť som ich namočila len kvôli foto, dokopy do 0,5 l vody) :-)), huby potom podľa potreby môžeme pokrájať na drobnejšie).
  5. Po 20 min varenia fazule pridáme do nej zeleninu spolu s krúpkami a hubami a varíme domäkka. Podľa potreby prilejeme počas varenia horúcu vodu, keďže krúpky polievku vedia zahustiť. Pre tých, čo ľúbia takú polievku, v ktorej lyžica stojí, táto môže byť ako stvorená :-)) Zahustenie záleží od vlastnej chute :-))
  6. Ku koncu varenia pridáme ešte paradajky, nasekaný kôpor a ochutíme soľou a čiernym mletým korením.
  7. Pozn. Sem-tam siahnem pohodlne po fazuli z konzervy, ale tu sa mi priam žiada fazuľa, ako sa patrí :-)) ). Vodu z namáčania som nezlievala, ale ponechala do varenia. Krúpkom stačí kratší čas varenia ako fazuli. Namočená fazuľa by mala byť do hodiny a krúpky do 30 min uvarené. Fazuľu solím až ku koncu varenia (aby sme ju nevarili až do ďalšieho ránka). Možno sa nájde spomedzi Vás niekto, kto pozná ozajstný krupnik zo života a podelí sa s inou inšpiráciou.