Krúpková polievka

Krúpková polievka so zeleninou

Autor receptu: marienka44

Jednoduchá, zdravá a rýchla polievka.

4
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na rozpustenej masti zapeníme pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájanú mrkvu a chvíľu podusíme, aby sa uvolnil betakarotén, ktorý je rozpustný len v tuku. Pridáme pretlačený cesnak, keď rozvonia, zaprášime trochou hladkej múky, popražíme. Nakoniec pridáme mletú červenú papriku, pomiešame a rýchlo zalejeme studenou vodou, aby nezhorkla.
  2. Do takto urobeného základu pridáme na sitku opláchnuté jačmenné krúpy, ostatnú pokrájanú koreňovú zeleninu (petržlen, kaleráb, zeler), kto má rád štipľavé, aj kúsok chilli papričky podľa vlastného uváženia. Osolíme morskou soľou, okoreníme korením a rascou. Pridáme bobkový list a 2 guličky nového korenia. Ja pridávam zo zdravotných dôvodov aj trochu ovsených vločiek a umytú pohánku, ktoré polievku aj zahustia. Keď je zelenina napoly uvarená, pridáme na malé kocky pokrájaný zemiak a všetko povaríme do mäkka.
  3. Nakoniec, aby tam boli aj bielkoviny, som rozhabarkovala v hrnčeku 1 vajíčko a naliala cez vidličku do polievky. Hotovo, už nevaríme. Do odstavenej polievky medzi dlaňami pomrvíme sušenú majoránku (tak sa uvoľní jej aróma) a sušený ligurček. Kto má rád polievku hustejšiu, môže zavariť cestovinu, napr. písmenká.