Bezlepková bábovka
Krupicovo-mandľová bábovka bez lepku
Autor receptu: novalim
Krupicovo-mandľová bábovka bez lepku môže spestriť vaše sladké veľkonočné menu.* Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla,
čiže ak nestíhate na Veľkú noc napiecť, toto môže byť vaša voľba. Upečte si niečo dobré, bezlepkové.
8-16 porcií |
20 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Vajcia s cukrom vyšľaháme do nadýchanej bledej peny. Pridáme vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu a premiešame. Mleté mandle premiešame s múkou Promix UNI /alebo PK, PK špeciál a primiešavame ich do vaječnej zmesi striedavo s mliekom. Vznikne nám krémová zmes, ktorú nalejeme do menšej bábovkovej formy. Formu pred pečením vytrieme tukom (napr. maslom alebo margarínom) a vysypeme bezlepkovou múkou alebo bezlepkovou krupicou.
- Mandľová bábovka sa pečie v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu, kým nie je na povrchu na dotyk upečená. Po dopečení ju vyberieme opatrne z formy a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
- Kým bábovka chladne, pripravíme si polevu. Do preosiateho práškového cukru pridáme lyžicu citrónovej šťavy a začneme vymiešavať. Ak je zmes príliš hustá, pridáme lyžicu horúcej vody. Snažíme sa však polevu nerozriediť príliš, aby nebola priesvitná. Ideálna je lávovitá konzistencia – t.j. poleva pomaly steká z lyžice dolu. Ešte teplú bábovku polejeme polevou a necháme ju na bábovke úplne zaschnúť. Môžeme podávať s kopčekom vyšľahanej šľahačky.