Krumpli guláš mojej starej mamy s čabajkou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Moja stará mama vynikajúco varila. Spomenula som si na toto jednoduché, rýchle a úžasné jedlo a dnes som ho pripravila. Stará mama by mala 108 rokov a naučila sa ho od svojej mamy. Ako staré môže byť toto známe jedlo a koľko variácií môže mať ? A so smotanou to už nie je krumpli guláš, ale zemiakový paprikáš,ktorý je tiež výborný. Všetci sme sa oblizovali až za ušami, viac povedať ani nie je treba.
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút na 100 °C |
Postup
- Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky.
- Klobásu som pokrájala na kolieska.
- Očistené zemiaky som pokrájala na krížalky.
- Pripravila som potrebné koreniny. Majorán a cesnak sa mi nevošli do záberu.
- Na oleji som orestovala cibuľu do sklovita. Stará mama to robila na domácej masti, je to chutnejšie, ale ja som masť nemala.
- Orestovala som aj klobásu, ked pustí šťavu a je troška chrumkavá, je chutnejšia.
- Pridala som obe papriky a...
- ...za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť. Treba stále miešať, aby sa nepripálila.
- Do paprikového základu som pridala scedené zemiaky, rascu,...
- ... čierne korenie a za stáleho miešania som všetko restovala spolu asi 10 minút. Ak sú zemiaky orestované na paprikovom základe aj s koreninami, nasiaknu do seba ich chuť, dostanú jemnú kôrčičku na povrchu a sú potom oveľa chutnejšie, než ked sa len povaria vo vode. Odporúčam vyskúšať tento spôsob.
- Pridala som múku, ...
- ...ktorú som tiež krátko opražila.
- Priliala som vodu, ale len toľko, aby zakryla zemiaky a osolila som to. Výsledne má vzniknúť konzistencia hustejšej polievky, niečo medzi polievkou a omáčkou. Prevárala som na strednom plameni 20 minút, aby sa stratila chuť múky a až pred koncom som pridala majoránku, ktorá sa varí iba krátko, aby nezhorkla varením. Vypla som plameň a pridala som prelisovaný cesnak. Hotový krumpli guláš som nechala chvíľu odstáť, aby sa cesnakom pekne prevoňal.
- Ked bolo hotovo, naložila som na taniere. Dobrú chuť prajem!
V lete pridávam ešte jednu pokrájanú paradajku a jednu pokrájanú zelenú papriku na vylepšenie chuti. Je to rýchle, sýte, chutné, ľahko pikantné jedlo, ktoré sa podáva ako hlavný chod.
- Podávala som s pravým dedinským pečivom - čerstvo upečenými pšenično-ražnými žemľami.