Krkovička v omáčke z pečeného cesnaku

Autor receptu: michalides

Jednoduché aj keď časovo trošku náročnejšie. Kto má rád pečený cesnak, určite si príde na svoje. Podľa mňa, tento recept je ukážkou na príklad typicky slovenskej ale zároveň modernej kuchyne.

4
porcie

Suroviny

Postup

  1. Rúru si dáme nahriať na cca 180stupnov. Zoberieme cesnak, konkrétne dve hlavičky, a tak ako je ho naspodku trošku zrežeme...ak sa rozpadne tak nevadí. Podstata je, aby ostal v šupke, ale aby neostal uzavretý a po upečení sa dal krásne vytlačiť. Takže, takto zrezaný cesnak v šupke zabalíme do alobalu a pokvapkáme trošku olejom. Tento balíček dáme piecť na 180stupnov na cca hodinku. (tá vôňa ktorá bude v kuchyni bude na nezaplatenie) Viem že sa vám zdá zbytočné zapínať rúru len skrz cesnak, ale tú chuť inak nedosiahnete :) a naviac si ho môžete upiecť aj viacej, v chladničke vydrží dlho a dá sa využiť univerzálne.
  2. Počas pečenia si v hrnci so širokým dnom (ak máte väčšiu panvicu, tiež to bude fungovať) rozpálime trošku masti. Plátky krkovičky NENAKLEPÁVAME, necháme ich tak ako sú, len ich posolíme , okoreníme (čerstvo mleté čierne korenie úplne stačí) a sprudka opečieme. Tak aby sa zatiahli a chytili farbu. Keď je opečený každý plátok, tak ich vytiahneme a dáme bokom. To čo nám ostalo pripečené v hrnci, má v sebe skvelú farbu a veľa chuti takže to určite neumývame! No lenže pripečené na dne je nám to k ničomu, preto zoberieme kúsok masla, vhodíme ho do hrnca, a miešame.(najlepšia je varecha, ktorá má široký a plochý koniec) Do takto roztopeného masla prihodíme cibuľku nakrájanú najemno a trošku ju posolíme aby pustila trochu šťavy. Rozpustené maslo v kombinácií s cibuľkou a miešaním nám pomôže dostať všetko to pripečené odo dna. Na slabučkom ohni cibuľku restujeme pomaličky až dokým nebude úplne mäkká a totálne hnedá...ale nie spálená! (Niečo ako správny základ na guláš. Ak je plameň slabý a miešate tak sa nikdy nespáli...ale pre istotu upozorňujem)
  3. Cesnak po upečený rozbalíme, mal by sa nám dať krásne vytlačiť zo šupky, takže ho rovno vytlačíme k cibuľke a dôsledne rozpučíme. Túto zmes nevábne hnedej farby...ale za to úžasnej vône a chuti...zalejeme vývarom a pár minút prevaríme. Keď píšem vývarom, tak nemyslím bujón ale vývar...ja viem aká je doba ale nájdite si dajme tomu v nedeľu čas...pripravte si na obed silný hovädzí (alebo kurací) vývar, spravte rezance a máte výbornú polievku na obed. To čo nezjete, preceďte cez jemné sitko a zamrazte. To zas nie je tak komplikované. Ako...v zásade nezakazujem bujón, varte z čoho chcete, ale nikdy to nebude tá chuť akú Vám dá vývar.
  4. Keď omáčka prevrela, pridáme smotanu (ja som použil obyčajnú na šľahanie a fungovalo to výborne), zamiešame, prihodíme aj opečené plátky mäsa (ak sa z nich uvoľnila dáka šťava, tak určite aj tú) a necháme takých cca 15min povariť. Smotana nám omáčku zahustí, mäsko zasa zmäkne. Ak je omáčka už dovarená, stiahneme ju z ohňa.....a toto je veľmi dôležité....do nej prihodíme za hrsť nasekanej petržlenovej vňate a zamiešame (už nevaríme). Tá tomu dodá správnu sviežu chuť. Na záver stačí len dochutiť soľou a korením ak treba a je hotovo. Ja som ako prílohu zvolil žemľovú knedľu. (je to jednoduché, a efektívne sa zbavíte staršieho pečiva)