Pečená krkovička

Krkovička pečená na kremžskej horčici a šampiňónoch (fotorecept)

Autor receptu: janikbj

20 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Postup

  1. Bravčovú krkovičku si pokrájame na plátky hrubé asi 1 cm. Osolíme, okoreníme z oboch strán. Každý plátok potrieme z jednej strany kremžskou horčicou a necháme chvíľu postáť (určite by bolo dobré nechať namarinované aj celú noc, ale u nás sa o obede rozhoduje na poslednú chvíľu, takže nehrozí :D ).
  2. Na rozpálenom oleji narýchlo opekáme plátky mäsa z oboch strán, najprv horčicovou stranou a ukladáme ich na hlboký pekáč alebo do zapekacej misky. Po opečení mäsa dáme do výpeku (olej podľa potreby dolievame) na hrubšie mesiačiky nakrájanú cibuľu, na väčšie kúsky nakrájaný cesnak a na štvrťky nakrájané čerstvé šampiňóny (väčšie kusy aj na šestiny, hlavne nech to nie sú tenké plátky, aby sa pri pečení nescvrkli na úplné nič). Na kilo mäsa som použila 2 menšie cibule, 1 jarnú cibuľku (bielu časť), 3 strúčiky cesnaku, asi 250g šampiňónov). Do zmesi pridáme asi 2čl kremžskej horčice, podľa chuti soľ, minútku restujeme a zelejeme asi 1-2 dl vriacej vody.
  3. Hubovo-cibuľovú zmes navrstvíme na mäso v pekáči, prikryjeme alobalom alebo vrchnákom a v rúre vyhriatej na 220 stupňov pečieme asi 45 min.
  4. Po 45 min mäso odokryjeme, ak treba, ešte dosolíme a keď chceme viac výpeku, môžeme podliať trochou vriacej vody. Odokryté zapekáme ešte asi 15 min, aby mäso chytilo krajšiu farbu. Vhodná príloha zemiaky na akýkoľvek spôsob, ryža, tarhoňa a samozrejme zeleninový šalát.
  5. Môj tip na šalát (suroviny od oka, tak len inšpirácia) - zmes listových šalátov s rukolou + cherry paradajky, zálievka: citrónová šťava + med + trošku kremžskej horčice + soľ + olivový olej. premiešať so šalátom, nenechávať odstáť, aby zbytočne nezvädol.