Krkonošská polievka
Autor receptu: danda3
Ako čerstvá mladomanželka a novopečená kuchárka nachádzala som inšpiráciu v rôznych kuchárkach, ale aj v časopisoch a novinách. O internete ani chýru ani slychu, takže ostalo vymieňanie, opisovanie a vystrihovanie receptov. Kedysi bola v Smene rubrika "Varíme s mladomanželmi", ktorú som si poctivo vystrihovala a skúšala recepty. Toto je jeden z nich, myslím, že jediný, ktorý z tých výstrižkov prežil a ktorý varím dodnes, výnimkou nie je ani dnešná sobota.
7 - 8 porcií |
60 minút príprava |
Postup
- Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť cca pol hodinu. Do tejto polievky som skúšala dať aj čerstvé huby, ale nie je to ono. Potom huby scedíme, vývar nevylejeme a opražíme ich na troške oleja.
- Potom ich zalejeme vývarom z húb, povaríme cca štvrť hodiny, pridáme pokrájané zemiaky, soľ a rascu podľa chuti a podľa potreby vodu. Varíme do mäkka.
- Na masle (iný tuk neodporúčam) si opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu.
- Hotová cibuľa.
- Keď sú zemiaky mäkké, prilejeme smotanu, môže byť šľahačková alebo na varenie, polievku necháme zovrieť a vypneme.
- Nakoniec pridáme cibuľu a pokrájané vajcia.
- Pridáme soľ podľa potreby. Do tejto polievky nejde ani bobkový list, ani ocot, múka, nie je to klasická kyslá polievka.
- No a manžel si naložil už druhý tanier...♥