Krkonošská polievka

Autor receptu: danda3

Ako čerstvá mladomanželka a novopečená kuchárka nachádzala som inšpiráciu v rôznych kuchárkach, ale aj v časopisoch a novinách. O internete ani chýru ani slychu, takže ostalo vymieňanie, opisovanie a vystrihovanie receptov. Kedysi bola v Smene rubrika "Varíme s mladomanželmi", ktorú som si poctivo vystrihovala a skúšala recepty. Toto je jeden z nich, myslím, že jediný, ktorý z tých výstrižkov prežil a ktorý varím dodnes, výnimkou nie je ani dnešná sobota.

7 - 8
porcií
60 minút
príprava

Postup

  1. Sušené huby zalejeme vriacou vodou a necháme odstáť cca pol hodinu. Do tejto polievky som skúšala dať aj čerstvé huby, ale nie je to ono. Potom huby scedíme, vývar nevylejeme a opražíme ich na troške oleja.
  2. Potom ich zalejeme vývarom z húb, povaríme cca štvrť hodiny, pridáme pokrájané zemiaky, soľ a rascu podľa chuti a podľa potreby vodu. Varíme do mäkka.
  3. Na masle (iný tuk neodporúčam) si opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu.
  4. Hotová cibuľa.
  5. Keď sú zemiaky mäkké, prilejeme smotanu, môže byť šľahačková alebo na varenie, polievku necháme zovrieť a vypneme.
  6. Nakoniec pridáme cibuľu a pokrájané vajcia.
  7. Pridáme soľ podľa potreby. Do tejto polievky nejde ani bobkový list, ani ocot, múka, nie je to klasická kyslá polievka.
  8. No a manžel si naložil už druhý tanier...♥