Jablkový koláč

Krémový jablkový koláč s chrumkavou posýpkou

Autor receptu: ellie17

Tento koláč som si zamilovala hlavne preto, že je to spojenie jabĺk, smotanovej polevy a posýpky.* Nie je príliš sladký, takže si ho každý s chuťou dá aj na raňajky. Vždy mizne rýchlejšie, než stihne úplne vychladnúť.

10
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Zo surovín na cesto vypracujeme tuhšie cesto, rovnomerne vtlačíme do formy (priemer 26 cm), aj po bokoch.
  3. Očistené jablká a nakrájané na tenké plátky premiešame s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou a rovnomerne rozložíme na cesto.
  4. V miske vyšľaháme smotanu, vajcia, vanilkový a obyčajný cukor, a nalejeme na jablká.
  5. Zo surovín na posýpku vypracujeme mrveničku a posypeme vrch koláča.
  6. Pečieme približne 40 minút, kým poleva spevnie a povrch nie je zlatistý.
  7. Necháme aspoň čiastočne vychladnúť, nech sa poleva ustáli, potom krájame.