Krémové rizoto
Krémové risotto s medvedím cesnakom
Autor receptu: siuuu
Klasické rizoto mám rada, ale krémové talianske risotto milujem - u mňa to bola láska na
prvé ochutnanie. Ktorákoľvek verzia, ktorú som
robila bola úžasná - jednoducho tej lahodnej krémovej chuti neviem odolať.
4 porcie |
10 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- V širšom hrnci rozohrejeme olej, pridáme najemno pokrájanú šalotku, 1-2 minúty restujeme, pridáme neumytú !!! ryžu, premiešame, a za občasného miešania opekáme 2-3 minúty - každé zrnko ryže by malo byť obalené olejom. Následne pridáme víno, premiešame a za občasného miešania necháme odpariť alkohol a tekutinu vsiaknuť do ryže. Trvá to iba pár minút. Ochutíme korením.
- Potom postupne podlievame vývarom a varíme pokiaľ nie je ryža uvarená al dente (zvrchu je ryža mäkká ale jadro drží pekne pokope). Keď je ryža uvarená pridáme medvedí cesnak rozmixovaný s troškou vývaru, citrónovú šťavu, parmezán, premiešame, pridáme maslo, prikryjeme na 2-3 minúty, jemne premiešame, v prípade potreby dochutíme soľou a korením a hneď podávame - buď ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu k mäsku či rybe.