Krémové rizoto

Krémové risotto s medvedím cesnakom

Autor receptu: siuuu

Klasické rizoto mám rada, ale krémové talianske risotto milujem - u mňa to bola láska na prvé ochutnanie. Ktorákoľvek verzia, ktorú som robila bola úžasná - jednoducho tej lahodnej krémovej chuti neviem odolať.

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V širšom hrnci rozohrejeme olej, pridáme najemno pokrájanú šalotku, 1-2 minúty restujeme, pridáme neumytú !!! ryžu, premiešame, a za občasného miešania opekáme 2-3 minúty - každé zrnko ryže by malo byť obalené olejom. Následne pridáme víno, premiešame a za občasného miešania necháme odpariť alkohol a tekutinu vsiaknuť do ryže. Trvá to iba pár minút. Ochutíme korením.
  2. Potom postupne podlievame vývarom a varíme pokiaľ nie je ryža uvarená al dente (zvrchu je ryža mäkká ale jadro drží pekne pokope). Keď je ryža uvarená pridáme medvedí cesnak rozmixovaný s troškou vývaru, citrónovú šťavu, parmezán, premiešame, pridáme maslo, prikryjeme na 2-3 minúty, jemne premiešame, v prípade potreby dochutíme soľou a korením a hneď podávame - buď ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu k mäsku či rybe.