Orechový zákusok

Krémové orechové kocky (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Vynikajúci štedrý orechový zákusok, nepresladený a ozdobený čerstvými jahodami.

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Z bielkov vyšľahám tuhý sneh a odložím do chladničky. Žĺtky šľahám s cukrom a citrónovou kôrou do peny. Pridávam striedavo lyžicu vodu a múky. Ostatok múky premiešam s práškom do pečiva a mletými orechmi a pridávam nakoniec. K vymiešanej zmesi po častiach jemne vmiešam tuhý sneh.
  2. Hotové orechové cesto vložím do plechu 20 x 30 cm, ktorý som vyložila papierom na pečenie. Pečiem vo vyhriatej rúre najprv 10 minút na 185 stupňov a následne pri teplote 170 stupňov 15 minút. Kontrolujem špáradlom. Upečený korpus nechám vychladnúť.
  3. Vychladnutý korpus dlhým nožom rozrežem na 2 rovnako hrubé a veľké pláty. Spodný plát natieram domácim jablkovo-citrónovým redším lekvárom. Na lekvár rozotieram polovicu orechového krému. Prikryjem druhým rovnakým plátom, ktorý potriem druhou polovicou krému. Nechávam v chladničke 4-5 hodín.
  4. Krém: Ako prvé si mleté orechy sparím vriacim mliekom, vymiešam a nechám bokom chladnúť. Vo väčšej miske vyšľahám spolu mascarpone, jemný tvaroh, práškový a vanilkový cukor. Nakoniec pridám vychladnuté sparené orechy a prešľahám. Osladiť si môže každý podľa svojej chuti.
  5. Orechové krémové kocky som ozdobila čerstvými jahodami, ktoré dodali zákusku osviežujúcu chuť.