Zemiaková polievka
Krémová zemiaková polievka s pečeným cesnakom
Autor receptu: platdujour
S príchodom jesene u nás doma začína polievková sezóna. Poznáte to - rýchlo plynúce dni,
chladné počasie a predĺžujúce sa večery môžu
byť výzvou pre domáce varenie, ale je snáď len málo jednoduchších a chutnejších kulinárskych
„záležitostí“ než sú polievky a ich sezónne
variácie. Včera sme s veľkým úspechom vyskúšali polievočku, ktorá v sebe snúbi mnou
milovaný pečený cesnak, karamelizovanú cibuľu a
pár zemiačikov v jednej krémovej jesennej fantázii. Dáte sa ňou omámiť aj vy?
4 porcie |
30 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
- Následne jedným úderom noža na doske na krájanie zmliaždime neošúpané strúčiky cesnaku, ktoré následne pokvapkané troškou oleja vložíme do najmenšej zapekacej misky, akú máme a vložíme do predhriatej rúry na 15 minút.
Pozn.: takto spracované strúčiky pečieme - to znamená "primliaždené ale neošúpané".
- Zatiaľ čo sa nám pečie cesnak, nakrájame cibuľu na väčšie kocky a na zmesi masla a 1 PL oleja pozvoľne opekáme v hrnci dozlatista.
- Akonáhle je cibuľa zlatistá, pridáme zemiaky a vývar (resp. vodu), osolíme, okoreníme a pozvoľne varíme do zmäknutia zemiakov (asi 15 minút).
- V osobitnom hrnci prehrejeme smotanu a spolu s upečeným a ošúpaným cesnakom a štipkou muškátového orieška pridáme do základu polievky a necháme spolu krátko povariť.
- Polievku na záver rozmixujeme tyčovým mixérom na hladký krém, posypeme majoránom (alebo tymianom) a máme hotovo.
Podávame s hriankou alebo krutónkami.
Dobrú chuť!